Voda iz kruševačkog vodovoda nije za piće zbog zamućenja u jednom delu distributivne mreže, izjavio je juče direktor gradskog vodovoda Slobodan Lazić.

On je novinarima kazao da je do zamućenja u delu mreže došlo juče ujutro zbog greške dva radnika, izvođača radova na rekonstrukciji fabrike vode.

Lazić je kazao da su radnici dozvolili da nivo vode u bazenu koji se rekonstruiše bude niži, što je izazvalo uvlačenje vazduha u distributivnu mrežu a vazduh je izazvao podizanje taloga iz cevi.

– Zavod za javno zdravlje je zbog opreznosti proglasio da voda u celom gradu nije za piće i za kuvanje – rekao je on i dodao da se očekuje stabilizacija situacije najkasnije do danas ujutru.

Lazić je kazao da će biti razmešteno sedam cisterni sa vodom za piće, a bolnica i škole će se snabdevati posebno. Kako je dodao Lazić, naloženo je da se rekonstrukcija obavlja u periodima kada je najmanja potrošnja, pretežno noću.

Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Tatjane Simović, kvalitet vode u mreži je neujednačen. – Bitno je da je sve pod kontrolom, da nije ništa opasno i ne očekujemo da će ova situacija dugo trajati. Za sve ostale potrebe voda se može koristiti – rekla je Simovićka.

U fabrici vode u Majdevu u toku je rekonstrukcija uz povećanje kapaciteta sa 650 na 950 litara u sekundi. Radove izvodi italijansko-srpski konzorcijum Kaligan Lad, a finansira Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari