U organizaciji Skupštine opštine Šabac održan je okrugli sto na temu geotermalnih i vodnih resursa. Iako se o tome govori gotovo dve decenije, praktično ništa nije urađeno da se ovo prirodno bogatstvo iskoristi na pravi način. Još tada, posle prvih bušotina potekla je voda od oko 70 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da zagreje celo naselje kao što je Bogatić.

U organizaciji Skupštine opštine Šabac održan je okrugli sto na temu geotermalnih i vodnih resursa. Iako se o tome govori gotovo dve decenije, praktično ništa nije urađeno da se ovo prirodno bogatstvo iskoristi na pravi način. Još tada, posle prvih bušotina potekla je voda od oko 70 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da zagreje celo naselje kao što je Bogatić. Takođe su postojali planovi za izgradnju 25 hektara staklenika, kao i sušara. Naravno, ova voda može da se koristi i u druge namene, jer je po hemijskim i biološkim svojstvima veoma kvalitetna.
Geotermalni izvori nalaze se na nekoliko stotina metara dubine, i po svim računicama to je isplativije nego da se radi o izvorištima nafte. Mnogo bliže površini nalazi se tzv. cerska žica, neiscrpni izvor pijaće vode. Malo je poznato da Drina ponire, u blizini Banje Koviljače, a odatle sve do Šapca pruža se njena „žica“. Upravo u selu Tabanoviću, nedaleko od Šapca, izgrađeno je izvorište gradskog vodovoda. Sadašnji kapaciteti od nešto više od 300 litara vode u sekundi zadovoljavaju sve potrebe gradskog vodovoda, a postojeći bunari mogli bi da daju i duplo veću količinu.
Upravo zbog izdašnih izvora šabački vodovod širi se i na prigradska naselja, naravno samo je potrebno uložiti znatna sredstva u infrastrukturu. Iz opštinskog budžeta za širenje vodovodne i kanalizacione mreže do sada je izdvojeno više od 200 miliona dinara. S obzirom na kapacitete postoji mogućnost i izgradnje fabrike za flaširanje vode, kao što se to već radi u svetu, ali je za to potrebno uložiti nekoliko miliona evra. Verovatno da će se to u doglednoj budućnosti i uraditi, jer sadašnja voda iz gradskog vodovoda prodaje se po višestruko nižoj ceni od flaširane. A sve analize pokazale su da se radi o veoma kvalitetnoj vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari