Vođe štrajka ugasile štrajk: Ispunjen samo jedan zahtev štrajkača u Gamzigradskoj banji 1Foto: M. S. / Danas

Nakon mesec i više dana štrajka radnika u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Gamzigrad”, direktor Rade Kostić, je smenjen, a novi vd direktora je Slađana Joković Krstić, nekadašnja bliska saradnica gradonačelnika Zaječara Boška Ničića. Štrajk je juče prekinut. Radnici pružaju šansu novoj direktorki, koja, kako oni kažu, “trudi se”, dok opozicioni odbornik Đuričković smatra da su radnici bili na dobrom putu, ali da su vođe štrajka ugasile protest.

Doskorašnji v. d direktora Specijalne bolnice „Gamzigrad“ Rade Kostić razrešen je dužnosti 11. avgusta, a na njegovo mesto imenovana je bivša pomoćnica gradonačelnika Zaječara Boška Ničića Slađana Joković Krstić, koja će, kako u dokumentu piše, u narednih šest meseci obavljati funkciju v. d direktora.

Štrajk većine zaposlenih u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Gamzigrad” koji je počeo 21. jula, juče je zvanično prekinut, iako je od štrajkačkih zahteva ispunjen samo jedan – onaj o smeni v.d direktora.

Milan Stojanović, predsednik štrajkačkog odbora kaže za Danas, da su većinom glasova, odlučili da prekinu ili “uspavaju” štrajk dok ne vide šta će da se dogodi dalje.

Vođe štrajka ugasile štrajk: Ispunjen samo jedan zahtev štrajkača u Gamzigradskoj banji 2
Foto: M: S: / Danas

“Ovo je bio naš neki maksimum što smo mogli da postignemo. Pritiscima smo uspeli da smenimo, sada već bivšeg direktora, Radeta Kostića, i sada imamo novo drektorku – Slađanu Joković – Krstić”, kaže za Danas Stojanović.

On ističe da su svim institucijama poslali dopise da se preispita poslovanj bolnice, kao što je bio jedan od zahteva štrajka, ali do sada niko nije odgovorio na njihov dopis.

“Ne možemo da utičemo na Vladu Srbije i na rad inspekcije. Čekamo da vidimo šta će oni reći. Što se tiče smene Upravnog i Nadzornog odbora, ljudi bi trebalo da znaju, da mi kao radnici ne utičemo na to. Njih predlaže i razrešuje lokalna samouprava koja to šalje našem osnivaču, a oni odlučuju ko će biti postavljen ili razrešen”, objašnjava procedure Stojanović.

Sagovornik Danasa kaže da ono što može da dovede do celokupnog ispunjenja njihovih zahteva je sama finasijska pomoć države.

“Bez pomoći države, možda uspemo da izađemo iz krize, ali to će dugo trajati. Čuli smo da je država već odvojila novac da pokrije dugove prema radnicima, i sada smo na čekanju. Od dolaska nove direktorke isplaćene su neke zaostale zarade, ostao je da primimo deo za jun, ali zanimljivo je to da smo za sedam dana smanjili blokadu za sedam miliona dinara”, kaže on.

Na naše pitanje da li oni smatraju da je pored, Radeta Kostića, koga oni ističu kao krivca za sadašnju situaciju u bolnici, krivi i članovi Upravnog i Nadzornog odbora, Stojanović kaže:

“Ne mogu sada sa sigurnošću da tvrdim da je samo on krivac. Ne mogu da tvrdim ni da je Upravni ili Nadzorni odbor kriv. Nemamo tačne informacije niti možemo da do njih dođemo. Mogu da iznosim samo informacije za koje sam siguran. Informacijama rekla – kazala, ne želim da se bavim”.

Stojanović kaže da se kod nove direktorke Slađana Joković Krstić vidi želja da pomogne da se izađe iz ove situacije.

“Spremna je na saradnju i dogovorili smo se da imamo sastanke svake nedelje, a njoj smo dali rok od mesec dana, da popravi šta može. Pošto smo videli da se trudi, pružamo joj šansu da to pokuša da ispravi. Ako ne ide u smeru kako smo se dogovorili, idemo u novi štrajk koji će biti radikalniji, a proteste selimo u Beograd”, dodaje Stojanović.

Prema rečima Uglješe Đuričkovića, odbornika opozicije u Skupštini Zaječara, zaposleni u Bolnici za specijalnu rehabilitaciju “Gamzigrad” u Gamzigradskoj banji, kada su započeli generalni štrajk imali su podršku u ostvarivanju postavljenih zahteva i medija i građana, ali i zaječarske opozicije koja, kako on ističe, “godinama se bori da stanje u bolnici bude bolje, kao i da rukovodstvo na čelu sa direktorom i upravnim odborom na čijem čelu je gradonačelnikova žena budu smenjeni, jer su bolnicu koju su izgradili naši preci privatizovali i doveli u očajno stanje upravo ti ljudi”.

“Zaposleni su bili na dobrom putu, imali jasne zahteve, dobru ideju, ali kao i u većini slučaja što se dogodi, nakon ispunjenja samo jednog zahteva, a to je smena direktora, vođe štrajka su odlučile da je bolje ugasiti štrajk, smiriti situaciju i „ne ljutiti gradonačelnika i njegovu ženu“. Pohvalno je što je nakon godina borbe zaječarske opozicije loš direktor smenjen, ali nije pohvalno što su zaposleni odustali od štrajka i važnih zahteva kao što su smena ostatka rukovodstva i preispitivanje poslovanja u poslednjih pet godina. Međutim, ne mari, jasno je da su vođe štrajka pale pod uticaj i pritisak ove vlasti, iako nisu ispunjeni zahtevi, ali građani ne moraju da brinu, jer na smenama rukovodstva i na sprečavanju daljeg urušavanja bolnice koja je od interesa i opšteg značaja za, kako Zaječarce, tako i građane Srbije nastavićemo da insistiramo kako kroz institucije kao odbornici, tako i na ulici ako je to potrebno”, istakao je Đuričković za Danas.

Podsećamo, deo terapeuta zaposlenih u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj Banji pored Zaječara, stupili su 4. jula u jednočasovni štrajk upozorenja.

Posle par nedelja, stupili su 21. jula u generalni štrajk, a od 1. avgusta radikalizovali su proteste.

Radnici Specijalne bolnice „Gamzigrad“ iz Gamzigradske banje protestovali su 14. avgusta ispred Gradske uprave u Zaječaru tražeći zaostale zarade, smenu sadašnjeg rukovodstva i preispitivanje poslovanja bolnice u poslednjih pet godina.

Par dana nakon protesta, direktor je razrešen, ali ostali uslovi nisu ispunjeni. Radnici Specijalne bolnice „Gamzigrad“ tražili su smenu sadašnjeg rukovodstva i preispitivanje poslovanja bolnice u poslednjih pet godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari