Afera "Pljeskavice" u Specijalnoj bolnici u Gamzigradskoj banji: Šta kažu zaposleni, a šta direktor? 1Foto: M. S. / Danas

Odbornik opozicije iz Zaječara, Uglješa Đuričković kaže da je pre početka Sportskih igara u Specijalnoj bolnici “Gamzigrad”, otvorena firma za prodaju pljeskavica, a da je nekoliko dana nakon završetka – praktično ugašena. Direktor ove ustanove, Rade Kostić, to demantuje.

Uglješa Đuričković upitao je „za šta je potreban advokat iz Beograda, koji je i poslanik, poznatiji kao ‘Đuka’ koga su plaćali 90.000 dinara mesečno, dok zaposleni mesecima ne primaju platu“.

„Možda za to da vam objasni kako se otvara firma, dan pre Sportskih igara koje su se održale u Gamzigradskoj banji, sa sedištem u bolnici i na čijem čelu je prijatelj direktora i upravnog odbora, kao i gradonačelnikova žena. Firma koja je prodavala pljeskavice u toku sportskih igara i koja je odmah nakon završetka tih igara praktično ugašena tj. promenjena joj adresa, sedište i namena“, objašnjava sagovornik Danasa.

Kako Đuričković ističe, to može samo u ovoj zemlji i u ovom gradu.

„Ovakve zloupotrebe su razlog zašto zaposleni ne primaju plate, a bolnica je u užasnom stanju. I ovo nije pitanje samo zaposlenih koji stupaju u generalni štrajk za koj dan, nego svih Zaječaraca, a pre svega državnih organa koji se prave mrtvi kao i inače, i drže krivične prijave u fiokama da skupljaju paučinu“, ističe Đuričković.

Prema njegovim rečima, važno je da svi znaju šta se dešava u ovoj ustanovi, i samo tako može nešto da se promeni i u njoj i u gradu, koji je, kako on tvrdi, “zahvaljujući lošim ljudima na izdisaju”.

“Znam da nije jednostavno govoriti istinu, da se ljudi uglavnom plaše, ali plaši se ovna, plaši se … Hajde da rešavamo ove probleme prvo tako što postajemo svesni da postoje i koji su uzroci njihovog nastanka”, poručuje je Đuričković.

On poručuje da je ovo samo još jedna potvrda odnosa vlasti prema građanima Zaječara i onome što ima pravu vrednost u tom gradu.

“Sramotno je svakodnevno ponižavanje građana i istovremeno bogaćenje pojedinaca na vlasti, ali još sramotnije je nepostupanje državnih organa i nepoštovanje zakona. Zaječar nema ko da štiti osim samih Zaječaraca, a to znači da ne postoje institucije, ne postoji sistem”, zaključio je Đuričković.

Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gamzigrad” Rade Kostić, kaže za Danas da je izbor savetničke ili advokatske kuće, odluka Upravnog odbora.

“S obzirom da naš pravnik nije imao položen ispit, on nije mogao da nas zastupa, tako da je Upravni odbor, na čijem čelu je Selena Ničić, odlučio da angažuje advokatsku kuću. Prvo je bila kancelarija iz Bora, a zatim je angažovana jača advokatska kuća. Nije važno odakle je advokatska kuća, jednostavno bili su nam potrebni da nas zastupaju”, objašnjava Kostić.

Što se Sportskih igara tiče, Kostić kaže, da su one održane u maju, i da je bilo 150 učesnika.

“Usluge su bile isključivo iz našeg restorana Atrijum. Niko osim nas, fiskalni račun, ugovor ili pljeskavicu ili piće, nije prodavao učesnicima, osim našeg restorana. Sve je išlo samo preko našeg restorana”, objašnjava Kostić.

On takođe dodaje da niko van ustanove nije prodavao ni sokove kao ni jela sa roštilja.

Na naše pitanje, da je objavljen dokument u koji je Danas imao uvid, da je nova firma registrovana u toku igara, a nekoliko dana nakon završetka, praktično ugašena, Kostić kaže:

“Nemam te informacije, niti mi je to poznato. Ne postoji nikakav ugovor, niti saradnja. Takođe, mogu da kažem da to mi nismo radili. Evo pozivam sve ljude koji su bili kod nas da pokažu fiskalni račun koji je izdat van naše ustanove”, poručio je Kostić.

Radničko – sportske igre u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Gamzigrad” bile su održane u maju mesecu.

Podsećamo, deo terapeuta zaposlenih u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj Banji pored Zaječara, stupili su 4. jula u jednočasovni štrajk upozorenja. Nisu želeli da daju izjave, a nezvanično smo saznali da je banja u blokadi, i da mesecima ne primaju platu.

Za 21. Jul, najavljen je nezvanično, generalni štrajk.

Takođe podsećamo, u februaru prošle godine poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije i advokat Vladimir Đukanović spojio je lepo i korisno i u poseti Zaječaru kao kandidat za narodnog poslanika na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, razgovarao o stanju u gradu Zaječaru i Timočkoj Krajini. Domaćin u poseti mu je bio i direktor zdravstvenog centra Gamzigradska Banja dr Rade Kostić.

Danas je došao do informacija da se Đukanović ne samo raspitivao o životu i problemima u Timočkoj Krajini već je imao i poslovne aranžmane sa Specijalnom bolnicom „Gamzigrad“.

Prema ugovoru u koji smo imali uvid, 1. februara advokatska kancelarija „Vladimir Đukanović“ zaključila je ugovor o zastupanju specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u svim sudskim procesima pred domaćim sudovima.

Ova advokatska kancelarija se obavezala i da će davati usmene i pismene savete i mišljenja, da će sastavljati ugovore, posredovati kod zaključenja pravnih poslova ili u mirnom rešavanju sporova, zastupati pred organima države itd. S druge strane obaveza banje Gamzigrad je da plaća ove usluge 90.000 dinara mesečno, plus PDV.

Nakon pisanja Danasa o ugovoru o zastupanju koji je u februaru prošle godine advokat Vladimir Đukanović, narodni poslanik vladajućeg SNS-a, zaključio sa Specijalnom bolnicom za rehabilitaciju “Gamzigrad”, Đukanović je na Tviteru saopštio da je raskinuo taj ugovor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari