U Jagodini će se izgradnjom tri nova bunara, vrednih 4,5 miliona evra, povećati proizvodnja vode 20 odsto čime će biti rešeno pitanje vodosnabdevanja u narednih nekoliko decenija, najavljeno je juče iz Skupštine grada. Projekat u Jagodini deo je programa Vodosnabdevanje i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji koji finansira Nemačka razvojna banka (KfW).


Ugovor je vredan 25 miliona evra, a vodosnabdevanje, pored Jagodine, biće poboljšano i u Leskovcu, Vranju, Pirotu, Aleksincu i Trsteniku. Prema rečima predsednika Skupštine grada Jagodina Ratka Stevanovića, dobijenim sredstvima napraviće se tri nova bunara i zameniti pojedine deonice vodovoda kako bi se smanjili gubici vode.

– Program je pogodan jer se 30 odsto sredstava dobija bespovratno, a ostatak se otplaćuje na 15 godina sa grejs periodom od tri godine i minimalnom kamatom – kazao je Stevanović.

Jagodina proteklih godina nije imala većih problema sa vodosnabdevanjem, ali je povećanje kapaciteta važno jer je u planu dalje širenje vodovodne mreže po okolnim selima. Ugovor o finansiranju rešavanja problema vodosnabdevanja u šest gradova u Srbiji nedavno su potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke u Srbiji Jirgen Velshof.

Direktor KfW banke izrazio je očekivanje da će već od jeseni radovi biti u punom jeku. Potpisivanjem ugovora počela je druga faza projekta čime je zaokružen program vredan 90 miliona evra.

Prva faza programa je obuhvatila Smederevo, Vršac, Loznicu, Pančevo, Šabac, Kraljevo i Sombor, a u pripremi su Programi tri i četiri koji se odnose na vodosnabdevanje u osam opština i na kanalizaciju u tri opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari