VOICE: Antimigrantski pečati iz Sombora i na sajtu Booking.com 1 fMigranti u Subotici, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Pečati na kojima piše „Ne migrantima“ (No Migrants) mogu se pronaći na poznatom sajtu za iznajmljivanje smeštaja „Buking“ (Booking.com), preneo je danas portal VOICE iz Novog Sada.

„Reč je o smeštajima u Somboru, u kojima izbeglice očigledno nisu dobrodošle, a Buking to toleriše uprkos eksplicitnom govoru mržnje“, piše VOICE.

Vlasnik jednog od spornih prenoćišta rekao je za VOICE da je razlog za postavljanje takvog sadržaja taj što je njegov smeštaj „bio uništen nakon boravka izbeglica“.

Prema njegovim rečima, dvoje izbeglica sa Bliskog istoka iznajmili su apartman, napravili štetu u sobi i pozvali još ljudi koji su tu prenoćili nenajavljeno.

Popravka ga je, kako tvrdi, koštala gotovo isto kao i ulaganje u sam nameštaj.

Na pitanje da li se ta oznaka odnosi i na sve prisutnije izbeglice iz Ukrajine, rekao je da ne, već je ova zabrana isključivo za „ove druge“.

VOICE je kontaktirao i sajt „Buking“, ali nisu odgovorili na postavljena pitanja do objavljivanja teksta.

Upitan da li i kako se može sprečiti diskriminacija te vrste, Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije odgovorio je da „svako ima pravo da iznajmljuje svoj privatan smeštaj i da raspolaže svojom imovinom kako hoće“, ali i da „pored ovog smeštaja, u Somboru postoje i mnogi drugi koji primaju migrante“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.