Šešelj za Danas povodom nove haške optužnice: Spreman sam da odem dobrovoljno pod jednim uslovom 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ja to još nisam dobio ali to je verovatno povodom ove istrage koju je vodilo haško tužilaštvo sve do prošle godine kada su hteli da zaplene 56 mojih knjiga i da ih unište“, kaže za Danas Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne, povodom tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Hag podigao novu optužnicu protiv lidera radikala.

Šešelj kaže da je u tim knjigama objavljivao haške matrijale tokom svog sudskog procesa.

„Tu je mnogo navodno poverljivih materijala i podataka o lažnim zaštićenim svedocima. Oni su mislili da mogu večito da čuvaju sve svoje tajne kako su falcifikovali haške procese, kako su instruisali haške lažne svedoke i kako su falsifikovali razna dokumenta. E to u mom slučaju ne može“, kaže lider SRS za Danas.

On dodaje da je odlučio sve da objavi, dodajući da je preko 60 knjiga već napisano i objavljeno na tu temu kao i da planirano još 10 ili 20 knjiga.

Šešelj kaže da Hag očekuje njegovo hapšenje i izručenje, ali napominje da to po našem zakonu nije moguće.

S obzirom na to da je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, „obelodanio“ da je protiv njegovog nekadašnjeg šefa Šešelja podignuta optužnica, gostujući na RTS u sredu, upitali smo lidera SRS da nam pojasni zašto baš Vučić da upozna javnost sa tom optužnicom a ne Šešelj?

„To morate pitati Vučića“, kratko je odgovorio i ponovio da to njemu još nije dostavljeno.

„Juče je obaveštena srpska ambasada u Hagu. On (Vučić) to smatra jednim vidom pritiska u sklopu ovih najnovijih pritisaka protiv Srbije“, smatra Šešelj.

On ističe da je spreman dobrovoljno da ode u Hag ali pod jednim uslovom.

„Pošto očekujem da će uskoro Velika Britanija potonuti u more, onda će ogromona talas da zapljusne celu Holandiju da je poplavi, a ja ne želim da se u tom trenutku nađem u Ševeningenu i da se udavim“, objašnjava Šešelj za Danas.

„Zahtevam da se prethodno mehanizam haškog tribunala preseli u drugu državu. Najpogodniji bi bio Avganistan. Da se preseli u Kabul. To je visoka nadmorska visina, ne preti opasnost ni od kakvog poplavnog talasa. Klima je odlična, suva, zdrava klima za starce. Avganstin to zaslužuje pošto je junački avganistanski narod nedavno do nogu porazio Američke okupatore, nagnao ih u bekstvo, obnovio demokratiju u svojoj zemlji po volji naroda. U znak poštovanja prema tom junaštvu najvbolje bi bilo da se tamo preseli ovaj mehanizam“, zaključuje Šešelj.

Vojislav Šešelj otišao je u Hag u februaru 2003. godine.

Posle skoro 12 godina, Šešelj je pušten na privremenu slobodu do izricanja presude 2014. godine.

Prvostepenom presudom je oslobođen.

Međutim, četiri godine kasnije, 2018. Žalbeno veće osudilo je Šešelja na 10 godina za podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari