Hunta koja je došla do vlasti vojnim pučem u Nigeru, državi na zapadu Afrike, imenovala je juče šefa divizije za lidera, nekoliko sati nakon što su vojnici na državnoj televiziji objavili da je njihova grupa nadležna za ovu državu bogatu uranom. U saopštenju se navodi da se hunta proglasila za Vrhovno veće za obnovu demokratije, a da je na njenom čelu Salu Džibo. Naoružani vojnici izvršili su upad u predsedničku palatu i kidnapovali predsednika zemlje.

Portparol američkog Stejt departmenta Pi Dži Krauli rekao je u Vašingtonu da je Tandža možda sam izazvao svoju sudbinu tako što je „pokušao da produži mandat na predsedničkoj poziciji“. Prema njegovim rečima, i SAD i ECOWAS, regionalni blok od 15 zapadnoafričkih zemalja, izrazili su zabrinutost u vezi s tim.

U obraćanju na televiziji vojnici su izjavili da je u zemlji na snazi policijski čas i da su sve njene granice zatvorene. Predsednik Komisije AU Žan Ping osudio je državni udar i rekao da AU „zahteva hitan povratak ustavnog poretka“.

Tandža je stupio na predsedničku funkciju nakon demokratskih izbora 1999, posle kojih je usledila era pučeva i pobuna. Međutim, umesto da se povuče sa državnog kormila, budući da mu mandat po zakonu ističe 22. decembra, on je izazvao političku krizu tako što je u avgustu insistirao na novom ustavu prema kojem su uklonjena ograničenja ostanka na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari