Vojni analitičar: Lista na kojoj je Srbija 61. po vojnoj snazi u svetu ignoriše dva osnovna kriterijuma 1Strelište Desić Foto: Vojska Srbije

Global firepower, specijalizovani vojni sajt je u svojoj novoj godišnjoj listi svetskih zemalja Srbiju svrstao na 61. mesto prema snazi njenih oružanih snaga.

Odmah iza Srbije, na 62 mestu nalazi se vojska Hrvatske, a i oružane snage ostalih bivših jugoslovenskih republika pozicionirane su ispod. Prema ovoj listi, Slovenija ima 86 vojsku po snazi u svetu, Bosna i Hercegovina 123, a Crna Gora 132. Iza njih nalaze se oružane snage Severne Makedonije na 135 mestu, a Kosovo je smešteno na 140 poziciju.

Listu sajt Global firepower sastavlja mereći ukupno 37 kriterijuma od visine vojnog budžeta i visine spoljnog duga do broja pripadnika oružanih snaga, tenkova ili lovačkih aviona.

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da je ova pozicija Srbije nesporan pokazatelj da je u toku proces modernizacije naoružanja i da se sve više novca izdvaja za vojni budžet. Međutim, Global firepower, prema njegovom mišljenju ne gleda dva najvažnija kriterijuma –

Oni ne računaju nuklearno naoružanje i članstvo u vojnim savezima. Ukoliko bi se stvari gledale na taj način, onda bi lista znatno drugačije izgledala. Primera radi, mogu Crna Gora, Severna Makedonija ili Albanija na papiru da imaju nula borbenih aviona, kada oni u praksi, zahvaljujući na članu 5. Vašingtonskog sporazuma, mogu da računaju na preko 2000 aviona, kaže Radulović.

Prvo mesto na listi Global firepower-a zauzimaju Sjedinjene Američke Države. Iza njih se nalazi Rusije, a odmah iza Rusije sa jako malom razlikom nalaze se oružane snage Kine. Na četvrtom mestu, sa znatno manje poena nalazi se vojska Indije, a iza njih Japan, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija, Pakistan i Brazil.

Od zemalja koje se nalaze u fokusu javnosti Tajvan se po snazi vojske nalazi na 21 mestu, Ukrajina na 22, a Severna Koreja na 30. Rumunija je 38 na svetu, Singapur 42, Kolumbija 44, Venecuela 45, Bangladeš 46, Sirija 47…

Vladimir Živulović, predsednik Atlantskog saveta Srbije ističe da je njemu pažnju više privukao spisak zemalja koji se nalazi iznad nas umesto onih koje su lošije plasirani.

– Kada se taj deo liste pogleda onda mi 61. pozicija Srbije deluje dosta poražavajuće pošto ispada da su neke male zemlje daleko vojno spremnije od naše. Ne očekujem naravno da zauzimamo četvrto mesto poput nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, ali ova pozicija mi deluje deprimirajuće, zaključuje Živulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari