Investicije u naoružanje podigle operativne sposobnosti Vojske: Dragan Šutanovac o liderskoj poziciji Srbije u regionu 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Izveštaj „Global Firepower“ po kom se Srbija po vojnoj snazi nalazi na 61. mestu u svetu i kao prva u regionu pokazuje da su nedavne investicije u naoružanje i vojnu opremu značajno podigle operativne sposobnosti Vojske Srbije – kaže za Danas Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane.

Međutim, dodaje on, i pored velikih nabavki Vojska Srbije i dalje ima strukturne probleme koji su najvidljiviji u popuni jedinica i sastava kao i u maloj zainteresovanisti mladih ljudi kako za dobrovoljno služenje vojnog roka tako i za vojnički poziv uopšte.

– Opremanje vojske je svakako finansijski najzahtevniji deo rukovođenja ali je i najjednostavniji, medjutim problemi nastaju prilikom vođenja kadrova, obuke, promocije… Tako da i pored činjenice da je VS povećala svoje operativne sposobnosti duboko sam ubežen da postoji još puno prostora za unapređenje – smatra Šutanovac.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje zašto se Srbija naoružava ukoliko smo sa gotovo svih strana okruženi sa NATO, ali, ističe on, odgovor vrlo jednostavan – Srbija nije u NATO pa shodno tome mora da drži određeni nivo.

A, sa druge strane, dodaje Šutanovac, ne sme da se zaboravi da je naoružanje kojim VS raspolaže dosta zastarelo i da je neophodno zanavljanje.

Prema izveštaju „Global Firepower“, odmah iza Srbije je Hrvatska, koja je na 62. i Bugarska na 67. mestu. Crna Gora je na 132. mestu, Severna Makedonija na 135. Vojne snage Albanije su na 115. mestu. Kosovo se nalazi na 140. mestu od 142 zemlje koje su uzete u razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari