Vojska pomaže Pešteru sa vodosnabdevanjem 1Pešter, foto Ministarstvo odbrane

Pripadnici Vojske Srbije od subote su angažovani na obezbeđenju pijaće vode za potrebe meštana sela na Pešterskoj visoravni, na molbu predsednika opštine Sjenica.

U ovu svrhu Vojska Srbije je angažovala tri auto-cisterne, ukupnog kapaciteta od 13.000 litara vode, stvarajući tako uslove za sigurno snabdevanje lokalnog stanovništva i napajanje stoke kojoj je zbog suše pretilo uginuće, naveli su iz Ministarstva odbrane pojasnivši da su tokom vikenda pripadnici Vojske Srbije dopremali vodu i dopunjavali bunare i cisterne u selima Bioc, Buđevo, Dolići, Karajukića Bunari, Ostra i Rasno.

Iz Ministartsva odbrane su pdosetili da je prethodno, radi stvaranja uslova za napajanje stoke u selima na Pešterskoj visoravni, Vojska angažovala inžinjerijsku radnu grupu koja je, u okviru projekta civilno-vojne saradnje, ovog meseca iskopavala nove i uređivala psotojeća pojila za stoku, prenosi Radio Luna.

Zbog visokih temperatura i suša na Pešterskoj visoravni stočari imaju problem sa napajanjem stada, piše RTS navodeći da je zbog nedostatka vode ugroženo na desetine hiljada grla stoke, što je skoro polovina tamošnjeg stočnog fonda, i da je lokalna samouprava Sjenica potražila pomoć, cisterne, od države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari