Vojvođanska akademija nauka nije u skladu sa Ustavom 1

Ustavni sud Srbije odlučio je da Odluka o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK) nije u skladu sa Ustavom Srbije.

To je saopštio potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik poslaničke grupe te stranke u Skupštini AP Vojvodine Milenko Jovanov.  Jovanov je novinarima rekao da to znači da je Ustavni sud potvrdio sve ono što su pokrajinski poslanici SNS pričali od trenutka kada je VANUK osnovan i da je pokušaj osnivanja te javne ustanove, kako je naveo, bio „još jedan od pokušaja Demokratske stranke i Pajtićevog režima u Vojvodini da se zaobiđe odluka Ustavnog suda iz 2012. godine, kada je Vojvođanska akademija nauka proglašena neustavnom“.

„Potsećam da su 2015. godine, kada je donošena odluka o osnivanju VANUK-a, poslanici pokrajinske skupštine bili uveravani da je sve urađeno u skladu sa odlukama Ustavnog suda i da su sve kritike koje su iznošene na račun osnivanja te ustanove odbacivane kao neosnovane i zlonamerne“, kazao je Jovanov.

Prema njegovim rečima, VANUK nikada nije ni zaživela na pravi način jer je bilo problema oko naziva, a onda su se i razišli oni koji su trebali da je vode.

Visoki funkcioner SNS je naglasio da je najbitnije za građane Vojvodine i za pravni sistem države Srbije to što smo, kako je kazao, danas dobili potvrdu da će Ustavni sud i nadalje voditi računa o ustavnosti akata u Autnomnoj pokrajini Vojvodini.

„Nadam se da smo ovom odlukom konačno stavili tačku na sve antkustavne avanture Pajtićevog režima i na sve pokušaje da se u Vojvodini pravo gurne pod noge političke klike Demokratske stranke i Bojana Pajtića i da smo stavili tačku na to da se ono što je nekom milo pretače u skupštinske odluke u nadi da će to i zaživeti“, rekao je Jovanov.

On je naglasio da se od trenutka od kada SNS ima većinu u Skupštini AP Vojvodine, u pokrajinskom parlamentu „drže Ustava i zakona kao pijan plota“ i tako će, kako je istakao, biti i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari