Vojvođanske NVO: Podrška frilenserima, državni organi da prihvate odgovornost 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Vojvođanske nevladine organizacije saopštile su da je država odgovorna za dosadašnje odsustvo primene zakona kojom bi se omogućila naplata poreza i doprinosa na prihode frilensera, kao i za odsustvo mogućnosti da ova lica ostvare radna i socijalna prava.

Oni podsećaju da odgovornost za ovakvu situaciju snose Poreska uprava i druge nadležne institucije Republike Srbije, te da je neprihvatljivo ponašanje predstavnika vlasti, koji odbijaju da zauzmu konstruktivan stav povodom rešavanja ovako važnog ekonomskog i socijalnog pitanja.

Plaćanje dažbina državi kao našoj zajednici nužna je, korisna i moralna obaveza, ali ne pod nepravednim uslovima koji ne uzimaju u obzir živote stvarnih ljudi, kaže se u saopštenju.

Država Srbija, koja i inače neprincipijelno postupa u vezi sa naplatom različitih potraživanja, sopstvenim nedelovanjem je ova lica dovela u zabludu, te je dužna da ponudi pravedan dogovor kojim neće ugroziti dostojanstvenu egzistenciju naših sugrađana i sugrađanki.

Neprihvatljiva je i taktika medijskog spinovanja sa ciljem predstavljanja frilensera kao nelojalnih građanki i građana, parazita našeg društva. Kako navode, oštro osuđuju pokušaje predstavnika vlasti da se ovi ljudi stigmatizuju.

Jedina namera u svemu tome je da se lakše sprovede bahato i samovoljno doneta odluka vlasti, navodi se u saoptenju koje potpisuju Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ Novi optimizam, Savez antifašista Vojvodine,Zelena mreža Vojvodine,Centar za interkulturnu komunikaciju Most solidarnosti, Vojvođanska politikološka asocijacija, Vojvođanski građanski centar, Centar za održive zajednice i Građanska akcija Pančevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari