Vojvođanski klub: Negacija antifašizma u Srbiji traje pune tri decenije 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nacizam i fašizam se kao ideologije poslednjih decenija obnavljaju čak i u najvećim svetskim demokratijama i u razvijenim zemljama, pod različitim vidovima nacionalističkih, populističkih i identitarnih pokreta. To je naročito izraženo u Srbiji, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope.

U proglasu VK se ističe da 9. maj Vojvodina dočekuje u Srbiji koja je rehabilitovala svoju kolaboraciju i fašizam iz Drugog svetskog rata i iz ratova iz devedesetih godina 20. veka.

„Relativizacija i negacija antifašističkog nasleđa u Srbiji traje pune tri decenije. Generacije stasavaju u društvu u kome su dominantne ideje nacionalizma, šovinizma, neonacizma, klerofašizma, rehabilitacije kvislinga iz Drugog svetskog rata. Antifašistička Vojvodina ne govori, ona šapuće umesto da viče. Šovinisti neumorno rade na zatiranju našeg vojvođanskog identiteta i naše multikulturalnosti. Oni Vojvodinu očigledno doživljavaju kao kompenzaciju za Kosovo, koje je Srbija izgubila nakon što je poražena u ratu koji je izazvala monstruoznim zločinima i etničkim čišćenjem nad Albancima sa Kosova“, kaže se u proglasu.

Vojvođanski klub poziva Vojvođane da se snažno usprotive takozvanom anti-antifašističkom narativu, koji nije ništa drugo nego čist fašizam.

„Izjednačavanje antifašista i profašističkih organizacija i partija i njihovo svođenje na dva ekstremna pola je pogubna manipulacija u koju veruje sve više mladih ljudi.  Oni iz udžbenika istorije ne mogu da nauče ništa iz slavne Narodnooslobodilačke borbe svih naroda i narodnosti Jugoslavije. Oni ne znaju da u Vojvodini postoje različite nacionalne zajednice, ali ne postoje i nikada nisu postojale nacionalne “manjine”. U Vojvodini niko ne sme da bude manjina i da se tako oseća. To su ideje koje protežira autoritarna nacionalistička desnica, jer za njih kao i za njihove ideološke pretke, 1945. godina nije značila pobedu, nego poraz. Autonomija naše Vojvodine uspostavljena je kao rezultat ogromnog doprinosa Vojvođana jugoslovenskoj pobedi nad fašizmom. Po tome je Vojvodina svetao primer na karti tadašnje Jugoslavije i čitave antifašističke Evrope. Uprkos tome što joj duže od 30 godina rade o glavi, Vojvodina je i dalje živa, i dalje je drugačija, i dalje ima šanse da se obnovi, ali se na tome mora raditi, uporno, i iz dana u dan“, navodi se u proglasu VK.

Ta organizacija poziva antinacionalističke demokratske subjekte da rade na obnovi poverenja u evropsku ideju u našem društvu.

„Autoritarni, korumpirani režim i definitivno raskida sve naše veze sa EU i ponovo promoviše sulude ideje “velike Srbije” koja se sada zove “srpski svet”. Nacionalistička opozicija podržava takvu pogubnu politiku. Vojvođani, setimo se tragičnih posledica takve politike iz poslednje decenije 20. veka, 130.000 ubijenih i miliona raseljenih. Vojvođani, ne nasedajmo na manipulacije, jer nikakva promena granica ne može obezbediti mir i stabilnost u ovom, od nacionalizma iznurenom, jugoslovenskom regionu. Nama, Vojvođanima, ne treba promena granica, već ukidanje granica kroz ulazak u punopravno članstvo EU! Evropska unija je istinska kuća za našu Vojvodinu! Okupimo se oko antifašizma i evropskog opredeljenja kao dva temeljna identitetska stuba moderne Vojvodine. Na tim vrlinama započnimo pokret otpora protiv režima i njegovih pomagača u vidu lažne, desničarske i nacionalističke opozicije koji – svi zajedno – predstavljaju najgore pojave u našem društvu“, navodi se u proglasu Vojvođanskog kluba povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari