Volite svaki dan, pomalo, na svim jezicima sveta: Mesec ljubavi na Filološkom fakultetu 1Foto: Filološki fakultet

Februar je na beogradskom Filološkom fakultetu bio mesec posvećen ljubavi, obeležen različitim aktivnostima u kojima su učestvovali studenti i profesori.

U želji da se studenti, ali i buduće kolege i svi sugrađani, upoznaju i nauče više o drugim kulturama i jezicima, tokom proteklog meseca na društvenim mrežama objavljivani su najlepši ljubavni stihovi Aleksandra Puškina, Frančeska Petrarke, kao i odlomak iz jednog od najstarijih ljubavnih tekstova – „Pesme nad pesmama” iz Starog zaveta.

Kako se na ovom fakultetu pored srpskog uče još 23 svetska jezika, ljubav je predstavljena na svakom od njih.

U okviru meseca ljubavi proslavljen je i Dan maternjeg jezika, 21. februar, posvećen podizanju svesti o značaju očuvanja i negovanja nacionalnih kultura i višejezičnosti.

Na ljubav prema svom maternjem, ali i maternjim jezicima drugih naroda, ukazali su podsećanjem na segment emisije RTS 2 „TV Prozor” pod nazivom „Maternji jezici sveta”, u kom su studenti i profesori fakulteta umotvorinama i brzalicama predstavili neke od jezika koje izučavaju.

Sve aktivnosti na društvenim mrežama bile su i najava događaja kojim je mesec ljubavi zaokružen i koji je okupio sve ljubitelje srpskog i stranih jezika i poezije.

Najlepše stihove na francuskom, italijanskom, švedskom, grčkom, japanskom, turskom, češkom i mnogim drugim svetskim jezicima govorili su predstavnici različitih studijskih grupa u okviru večeri ljubavne poezije.

Filolozi su recitovali dela čuvenih pesnika Žaka Prevera, Sergeja Jesenjina, Lope de Vege, Konstantinosa Kavafisa, Ivana V. Lalića, ali publiku upoznali i sa nama manje poznatim imenima poput Šveđanke Edit Sedergran, japanskog pesnika Šuntara Tanikave ili Nedžipa Fazila Kisakureka, turskog pisca.

Poezija je govorena na izvornom jeziku njenog autora, a posetioci su imali priliku da tekstove pesama pročitaju i u prevodu na srpski jezik.

Celo veče upotpunjeno je muzikom, pa je hor Filološkog fakulteta, zajedno sa publikom, otpevao poruku ljubavi numerom „Za milion godina” Ju rok misije.

Studenti su publici pokazali da je ljubav univerzalan jezik i može se osetiti i onda kada ne razumemo reči, a poruka večeri ljubavi i poezije svim posetiocima bila je – Volite svaki dan, pomalo, na svim jezicima sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari