Volonteri iz osam zemalja od juče su gosti Temerina u okviru Međunarodnog volonterskog kampa koga organizuju „Vode Vojvodine“ u saradnji s Mladim istraživačima Srbije.


Do 25. avgusta 15 volontera uređivaće edukativne staze, duge 3,5 kilometra, uz desnu obalu Jegričke, odnosno od Info-centra „Jegrička“ do osmatračnice za ptice i farbanje eksponata broda iz filma „Rani Mraz“. Mladi iz Španije, Belgije, Grčke, Koreje, Japana, Francuske, Slovenije i Nemačke kartiraće staze, čistiti teren od invazivnih vrsta, uklanjati deo žbunaste vegetacije, a planirano je i postavljanje info-tabli.

U JVP „Vode Vojvodine“ navode da će obezbediti kamperima smeštaj, hranu, zdravstvenu i bezbednosnu zaštitu, kao i propratne sadržaje koji će omogućiti gostima iz inostranstva da se upoznaju sa Vojvodinom. Volonteri će imati priliku da vide vodoprivredne objekte na Tisi i Hidrosistemu DTD, kao i da obiđu Novi Sad, Suboticu, Sremske Karlovce i Temerin.

Ukoliko se predviđeni radovi obave pre vremena, kamp lideri će učesnicima dati nove obaveze. Volonteri bi u tom slučaju trebalo da uređuju glavne prilazne staze Info-centru i da naprave mali drveni most.

Jegrička je međunarodno značajno područje za ptice, kao i za biljke, te je kandidat za upis na listu Ramsarskih područja. Park prirode „Jegrička“ proglašen je 2005. na površini nešto većoj od hiljadu hektara.

U temerinskoj Turističkoj organizaciji navode da se bogatstvo flore odlikuje prisustvom 80 vrsta vodenih i močvarnih biljaka, gde se izdvajaju zaštićene i ugrožene vrste sa Crvene liste flore Srbije (beli lokvanj, barska paprat, vodeni orašak, mešinka), dok posebnu lepotu daju plivajuće zajednice belog lokvanja, oraška i mrestnjaka uz gustu vegetaciju trske i rogoza u priobalju. Livade na ostrvima obrasle su stablima domaćih topola i žbunjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari