Voz koji je prevozio sumpornu kiselinu ispao iz šina u blizini Bora: Meštani osećaju smrad, nadležni tvrde da nema curenja 1Foto: Danas/M.S.

Jedna cisterna voza koji je prevozio sumpornu kiselinu ispala je iz šina kod sela Slatina pored Bora danas nešto pre 18 časova, na istom mestu gde se i prošle godine desio sličan incident.

Posle velike buke i kočenja voza, meštani tvrde da su osetili miris sumpora. Međutim, vatrogasci koji su na terenu kažu da su dozimetri za opasne materije pokazali da nema nikakvog curenja sumpora. Na mestu incidenta je i policija.

Miodrag Živković sela Slatina kaže da vozovi ovuda prolaze svakodnevno i da je ovo treći incident, te drugi u kome osećaju sumpor u vazduhu.

– Smrdi celo selo. Oni svakodnevno voze ovuda tu sumpornu kiselinu iz fabrike u Boru. Nešto pre šest sati, čula se samo velika buka i škripa voza. Nakon toga smo osetili smrad sumpora. Nakon nekih dvadesetak minuta čuli smo sirene i vatrogasci su sada tamo. Voz je zaustavljen na stotinjak metara od prvih seoskih kuća. Kao i kada su bili raniji incidenti niko ne razgovara sa nama meštanima i niko nam ništa ne objašnjava. Iskreno, ni nama se ne prilazi tamo – rekao je Živković.

Irena Živković, poslanica Stranke slobode i pravde iz Bora kaže da su upozoravali da će do incidenta doći opet i da se moraju poduzeti bolje mere zaštite, ali jedini odgovor od nadležnih, ali i inspekcija koje su izlazile na teren koje su dobijali je da se to dešava „svuda u svetu pa i kod nas“.

Voz koji je prevozio sumpornu kiselinu ispao iz šina u blizini Bora: Meštani osećaju smrad, nadležni tvrde da nema curenja 2
Foto: Danas/M.S.

Kako ističe, ako je sumpor procurio, to je zaista katastrofa i velika opasnost po zdravlje građana. Neko, smatra, konačno mora da snosi odgovornost za ovakve ekološke akcidente.

– Prošlog puta smo govorili u javnosti o neodgovornosti prilikom pretovara koncentrata rude u okviru koga se oslobađala u vazduhu praškasta materija koja dovodi do povećanja koncentracije teških metala, što je potvrdio i izveštaj Instituta za rudarstvo i metalurgiju, pa su preduzeti bar neki koraci pokrivanja ili blindiranja vozila. Očigledno da baš za sve što predstavlja poštovanje zakona treba reagovati u javnosti i vršiti stalni pritisak. Kada se prošlog puta prevrnula cisterna sa sumpornom kiselinom, upozoravali smo da treba preduzeti više bezbednosne mere. Sada imamo prevrnutu cisternu iz koje ovog puta sumporna kiselina curi. Ne može „dešava se“, ugroženi su životi i za ovakve stvari bi se u svakoj državi u kojoj važe zakoni pred zakonom i odgovaralo – izjavila je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari