Drugostepeno veće Okružnog suda u Požarevcu kojim je presedavala sudija,Danica Miljević, donelo je presudu u predmetu protiv okrivljenog Stanimira Jovanovića iz Lipničkog Šora, zbog teškog krivičnog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Tom presudom žalba branioca okrivljenog Stanimira Jovanovića, advokata iz Sremske Mitrovice, Zorana Levajca, odbijena je kao neosnovana, a presuda Opštinskog suda u Požarevcu od 28.01.2009.godine je potvrđena.

Presudom Opštinskog suda u Požarevcu Stanimir Jovanović( 49), vozač iz Loznice, osuđen je na sedam godina zatvora i četiri godine zabrane upravljanja vozilom, jer je 10. jula prošle godine izazvao težak udes na mostu na Velikoj Moravi, u kojem su poginuli novinar lista Danas i urednik požarevačke TV „Club Inn“ Mile Veljković (53), muzički urednik ove televizije Aleksandar Mitrović-Uča (30) i „otporaš„ Radojko Luković (55). Jovanović je optužen 10. oktobra prošle godine za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja sa smrtnim ishodom, za koje je zaprečena kazna od jedne do osam godina zatvora. U završnoj reči opštinskog tužioca, Miroslava Vojinovića, navedeno je da je Jovanović jedini odgovoran za izazivanje lančanog sudara, jer je saobraćajnim veštačenjem utvrđeno da su njegov kamion i kočnice bili ispravni.

Advokat optuženog Zoran Levajac u žalbi je zatražio da Okružni sud odbije prvostepenu presudu i da je vrati na ponovni postupak, uz obrazloženje da prvostepena presuda nije dokazana, jer je odbijen njegov zahtev za superveštačenje, kako bi se potvrdilo da je otkazao kočioni sistem. Optuženi Jovanović izjavio je da se slaže sa žalbomi svog branioca.

Okružni sud u obrazloženju presude odbija sve navode žalbe kao neosnavane i smatra da ja prvostepeni sud doneo ispravnu odluku,koja je potkrepljena validnim dokazima,izjavama svedoka,kao višestrukim veštačenjima stručnjaka iz raznih oblasti.Takođe,sud smatra da je kazna adekvatna prema stepenu težine krivičnog dela i da treba da služi u budućnosti,kao generalna prevencija.

Supruga pokojnog novinara Mileta Veljkovića Nada,kaže da je presuda zakonita ali nikako da je i pravedna, i dodaje:“Zadovoljna sam što je Okružni sud potvrdio kaznu vozaču kamiona koji je pobio naše najmilije.Presuda je zakonita jer je vozač dobio skoro maksimalnu kaznu propisanom Zakonom. Ali, nije pravedna, jer ona ne može da nam vrati najmilije, koji su izgubili živote zbog neodgovornosti i bahatosti vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari