Vrajoli: Međuetnički odnosi na severu Kosova drastično popravljeni 1Kosovska Mitrovica Foto: EPA/Đorđe Savic

Viši istraživač u Kosovskom centru za bezbednosne studije Mentor Vrajoli, rekao da je došlo do poboljšanja bezbednosne situacije na severu Kosova i da postoje stalni napori tamošnjih vlasti da poprave svoj imidž jer je dugo vremena ovo područje bilo izolovano od ostatka Kosova.

Što se tiče severa Kosova, postoje dve realnosti. Jedna realnost je da na terenu ima dosta poboljšanja. Sigurnost na severu Kosova je poboljšana od kada su se paralelne strukture uključile u Policiju Kosova, istakao je Vrajoli, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od tada imamo rapidno poboljšanje po pitanju slobode kretanja ali takođe i sigurnosti na severu, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, još ima mnogo problema. Kako je rekao, proces zapošljavanja članova policije iz paralelnih struktura je urađen bez sigurnosnih provera pa je zbog toga teško biti siguran da li policajci koji rade za kosovsku policiju na severu imaju kredibilitet.

Ipak, uprkos tome možemo reći da je došlo do poboljšanja i postoje stalni napori tamošnjih vlasti da poprave svoj imidž jer je dugo vremena ovo područje bilo izolovano od ostatka Kosova.

Postoji nepoverenje prema uniformi kosovske policije pa trebati malo više vremena za tamošnja građane da se naviknu na njih, ali bez obzira na to mislim da je bilo dosta poboljšanja uprkos ovim incidentima, naveo je on.

Kako je ocenio, tamošnja zajednica pokazuju interes za integraciju na lokalnom nivou.

On je rekao, da, za razliku od perioda do pre dve tri godine, kada nismo imali legalne zvaničnike na lokalnom nivou, sada imamo građane koji su zainteresovani da budu integrisani u opštinama koje su prihvaćene od strane kosovskih institucija i legalno su izabrani.

Tamo imamo mnogo incidenata ali mislim da moramo razlučiti između incidenata u koje su uključeni građani i incidenata koji su politički motivisani. Na severu Kosova imamo ovaj problem zbog problema sa vođstvom, istakao je Vrajoli.

Kao što smo videli, dodao je on, na poslednjim izborima, bilo je mnogo pritisaka na tamošnju zajednicu da se kanališu glasovi građana prema jednoj stranci koju je podržavao Beograd.

Zbog toga, možemo reći da izbori u srpskim opštinama nisu bili bez problema u poređenju sa drugim opštinama na Kosovu. Jedan od najvećih problema na Severu je da građani nemaju vođstvo koje predstavlja njihove interese, smatra on.

Većina vođa koji ih predstavljaju u centralnim institucijama više su okrenuti prema politici koju zastupa Beograd nego ka poboljšanju života zajednice.

Mislim da moramo biti pažljivi kada incidente na severu Kosova klasifikujemo kao etnički povezane jer u većini slučajeva ti incidenti su uglavnom politički, a ne toliko etnički motivisani.

U nekim incidentima na meti su srpski građani koji se žele integrisati u kosovske institucije i vrlo često se suočavaju sa problemima. Ovaj problem uglavnom potiče od drugih grupa u toj zajednici koje su protiv integracije u kosovske institucije ali ne bih rekao da je broj onih koji izvode ovakve napade veliki, istakao je Vrajoli.

Vrajoli je ocenio da su se međuetnički odnosi na Kosovu generalno drastično popravili i da je svakim danom sve manji broj incidenata koji su etnički motivisani.

Imamo veliki problem sa pomirenjem. Dijalog na Kosovo tek treba početi i ima još dosta posla oko toga, ali treba imati na umu da čak i bez pravog dijaloga o pomirenju i bez pravih odnosa između Kosova i Srbije, što je glavni faktor kada je uopšte u pitanju poboljšanje saradnje između Srba i Albanaca, ipak imamo pozitivne trendove i poboljšanje situacije na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari