Vranje: Glavni pretres za pretnje i pritiske na redakciju OK radija odložen za 11. oktobar 1Foto: Dušan Pešić

I posle drugog ročišta glavnog pretresa u sudskom procesu protiv Dejana Nikolića Kantara iz Vranja, u slučaju pretnji vlasnici i zaposlenima u lokalnom OK radiju, i oštećenja imovine ovog medija, nema presude jer je glavni pretres odložen za 11. oktobar u 10 časova.

Početak ročišta je kasnio čitav sat jer je, kako su medijima saopštili pripadnici vranjske policije kojih je u neposrednoj blizini zgrade Osnovnog suda bilo tridesetak, „nestala struja“ u ovom objektu.

Za razliku od prvog ročišta – koje je održano 16. avgusta, kada su saslušani okrivljeni Nikolić, zamenik osnovnog javnog tužioca, vlasnica OK radija i zaposlena finansijska direktorka u ovoj medijskoj kući, kao i Bojan Tanasković i Slaviša Kocić, koje optužnica Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju tereti za „pretnje i uništavanje imovine koja je u vlasništvu OK radija, u okviru kojeg je radio i kafe ‘No Comment'“ – ovoga puta nije bilo transparenata podrške okrivljenom Nikoliću.

Vranje: Glavni pretres za pretnje i pritiske na redakciju OK radija odložen za 11. oktobar 2
Foto: Dušan Pešić

Najpre se počelo sa ispitivanjem svedoka, a iskaze je dalo troje zaposlenih u kafeu „No Comment“ koji se nalazi u sklopu redakcije OK radija – Jelena Mladenović, Jovica Stanojević i Nikola Ristić.

Saslušani su još i Goran Mitić, šef marketinga OK radija, te Miljan Mladenović, koji je 1. juna, u popodnevnim časovima, kada je farbom oštećena imovina kafea „No Comment“, „svratio u ovaj lokal da popije piće“.

Jelena Mladenović rekla je da nije odmah videla ko ulazi u kafe i „nije znala o čemu se radi“, ali je „osetila jak miris, uplašila se, ušla u šank, izašla na drugi izlaz iz kafea“.

„Za mnom je izašao i kolega, a kada sam se vratila posle pet minuta, nikog nije bilo“, rekla je na saslušanju Mladenović.

Podsetimo, kako se na video-nadzoru iz kafea može primetiti, tog 1. juna, oko 17 sati, u kafe je ušao muškarac sa kantom farbe i počeo da je raspršuje po inventaru, a za njim je ušla druga muška osoba koja je držala telefon u ruci, a na vezi je bio „nepoznat muškarac“.

„Kada sam prišla telefonu, razgovor je već bio završen i nisam mogla da čujem ko govori sa druge strane“, rekla je Mladenović.

„Činom prskanja nisam bio ugrožen“, naglasio je kolega Jelene Mladenović iz kafea, Jovica Stanojević, „Nikolić mi je školski drug, znamo se više od 20 godina, u dobrim smo odnosima. Kada bih čuo njegov glas preko telefona, prepoznao bih ga, ali,  toj konkretnoj situaciji, nisam ništa čuo“.

Da su mislili da je „trenutak prskanja farbom“ po unutrašnjosti kafea, zapravo, „dezinfekcija zbog korone“, potvrdili su i Miljan Mladenović, i Jovica Stanojević, i Jelena Mladenović, te im, baš iz tog razloga, „u početku ovaj čin nije delovao sumnjivo“.

„Delovalo je sve normalno, kao dezinfekcija, nisam se uplašio“, rekao je Miljan Mladenović, gost kafea „No Comment“.

Nikola Ristić, pored Jelene i Jovice treći zaposleni u kafeu, koji u vreme pomenutog ataka na enterijer kafea „No Comment“ nije bio u ovom ugostiteljskom objektu, rekao je da mu „ništa nije poznato u vezi sa ovim događajem“.

„Za događaj od 1. juna, da je kafić isprskan, čuo sam od Svetlane Ivanov, finansijske direktorke OK radija. Ne poznajem okrivljene. Ovo je za mene neprijatna situacija. Uopšte mi nije jasno zašto sam pozvan kao svedok povodom ovog događaja“, rekao je Ristić.

Goran Mitić, zaposleni u OK radiju, koji nije bio prisutan prilikom uništavanja imovine kafea, već je stigao „posle 16 časova“, ali ne zna tačno kad.

„Svetlana me je pozvala oko 16 sati i rekla da dođem u kafić jer se nešto desilo. Jelena i Jovica bili su uznemireni i uplašeni, ali mi se nisu ni na šta žalili. A, kafić je bio isprskan farbom. Ja nisam bio uplašen, ali mi nije bilo svejedno. Sadržinu razgovora mi nisu pričali, samo su mi rekli da je prećeno preko telefona“, rekao je Mitić.

Nakon saslušanja svedoka, pristupilo se puštanju snimaka sa video-nadzora kojim je zabeležen ulazak dvojice muškaraca u „No Comment“ i uništavanje imovine ovog kafea farbom.

Nikolić je tada bio „najglasniji“, zasmetalo mu je to što se snimak prikazuje u delovima, premda je bilo sedam snimaka sa video-nadzora koji su svedoci i okrivljeni odgledali radi potvrde identiteta i utvrđivanja činjeničnog stanja.

„Ceo snimak, a ne foto-montaže i priče“, govorio je Nikolić.

Nakon dužeg pregledavanja snimaka sa video-nadzora i kraće pauze, sutkinja je donela odluku da se glavni pretres odloži za 11. oktobar.

Oštećenoj vlasnici OK radija, Oliveri Vladković, dat je rok od tri dana da dostavi dozvolu za snimanje kafea preko video-nadzora, pa će na odloženom pretresu, osim završnih reči, biti govora i o toj dozvoli.

Branioci okrivljenih predložili su sudu ukidanje pritvora za Slavišu Kocića i Bojana Tanaskovića, jer su, kako su naveli, „saslušanjem svedoka istekli razlozi zbog kojih je on određen, a potom i produžen“.

Na suđenju su posmatrači bili predstavnici NUNS-a, UNS-a, ANEM-a, OEBS-a i Stalne radne grupe za bezbednost novinara, a održana je i akcija pomoći OK radiju.

Naime, karikaturista Marko Somborac, potpredsednik NUNS-a, u kafeu „No Comment“ koji je trenutno zatvoren, crtao je zainteresovane građane za prilog koji bi donirali za pomoć OK radiju.

Veran Matić: Mislim da će na sledećem ročištu biti doneta osuđujuća presuda

„Ovo je veoma težak slučaj koji se sastoji iz niza slučaja. Zaboravlja se da pretnje koje je Dejan Nikolić uputio Oliveri Vladković, vlasnici OK radija, datiraju od prošle godine. To je niz pretnji koje su samo eskalirale aprila ove godine. Javnost registruje tek od 1. juna, kad se dogodio atak na ovaj prostor i pretnje od strane Dejana Nikolića Kantara. Onda je usledio niz drugih radnji – zaziđivanje ovog objekta potpuno nelegalnim objektom koji se gradi od prošle godine, a sve vreme postoji odluka lokalnih vlasti da radovi budu zaustavljeni a objekat srušen. Ni dan-danas taj objekat nije srušen. ‘No Comment’ kafe ne radi od 1. avgusta, a bio je finansijska bezbednost i hranio je OK radio. Pozitivno je da je reakcija tužilaštva bila efikasna, da je sud reagovao, takođe, sa velikom ozbiljnošću. Ovaj slučaj pati od različitih bolesti i manjkavosti, ali mislim da će 11. oktobra, za kada je zakazano sledeće ročište, biti doneta osuđujuća presuda, da optuženi budu osuđeni na kazne zatvora, jer sam ubeđen da su dokazi koji su do sada izneti u ovom slučaju potpuno jasni“, rekao je Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari