Vremenska prognoza do kraja oktobra: Da li je opravdano što ćemo čekati novembar za početak grejne sezone? 1Foto Vlada Živaović. Ilustracija: Ana Mihajlović

Grejna sezona u gradovima širom Srbije odložena je do novembra, što je u pojedinim gradovima poput Bora i Kragujevca čak izazvalo proteste.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za ovu nedelju i dobra vest je što će temperature biti iznad proseka za kraj oktobra.

Do kraja meseca zadržaće se toplo i stabilno vreme, bez jutarnjih mrazeva i sa maksimalnom temperaturom iznad proseka za ovaj period godine, u većini mesta od 20 do 23 stepeni.

Samo još danas u centralnim i južnim predelima biće do 27 stepeni.

Slaba kratkotrajna kiša očekuje se ponegde ovog utorka, u severnim i zapadnim predelima Srbije.

Najviša dnevna temperatura u Beogradu i Loznici biće 24 stepena, u Novom Sadu i na Zlatiboru 22, u Kragujevcu i Kraljevu 26, dok će u Negotinu i Nišu biti 27 stepeni.

Treba napomenuti da su u pitanju visoke temperature koje će trajati samo nekoliko sati u toku najtoplijeg dela dana između 12 i 15 časova.

Pošto je dan sada sve kraći, zidovi kuća se brže ohlade i građani kašnjenje grejne sezone na svojoj „koži“ najviše osećaju ujutro, kada su stanovi najhladniji.

Podsetimo, uobičajena praksa u ovo doba godine, čak i kada su visoke maksimalne dnevne temperature, bila je da toplane ugreju radijatore u domaćinstvima barem dva sata ujutro i po potrebi i nekoliko časova uveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari