Udruženje Efektiva traži inspekcijski nadzor nad Beogradskim elektranama zbog odlaganja grejne sezone 1Foto: Beta/Beoinfo

Udruženje potrošača „Efektiva“ predalo je danas Gradskom sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju zahtev za sprovođenje inspekcijskog nadzora i pokretanje prekršajnog postupka protiv Javno-komunalnog preduzeća (JKP) „Beogradske elektrane“, zbog, kako su naveli, neosnovanog odlaganja grejne sezone.

„Komunalno preduzeće je obavezno da tarifnom kupcu isporučuje toplotnu energiju za grejanje stambenih i poslovnih prostorija u toku grejne sezone i za pripremu tople vode neprekidno u toku cele godine u skladu sa zaključenim ugovorom o prodaji toplotne energije“, naveli su iz „Efektive“.

Kako su istakli, preduzeće je dužno da distribuira toplotnu energiju svim tarifnim kupcima, uz podsećanje da grejna sezona počinje 15. oktobra i završava se 15. aprila.

„JKP Beogradske elektrane je bez pravnog osnova donelo odluku o odlaganju početka grejne sezone, a da prethodno Odluka Skupštine grada Beograda nije izmenjena, čime je postupio suprotno navedenim odredbama“, navedeno je u saopštenju.

Kako su naglasili, Skupština garada je organ koji je nadležan za donošenje ili izmenu odluke osnabdevanju toplotnom energijom, a ne Gradsko veće za koje je gradončelnik Aleksandar Šapić rekao da je donelo odluku“.

„Budući da Gradsko veće nije organ nadležan za ovakvu izmenu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, to vodi zaključku da je Odluka i dalje na snazi i da se ista mora poštovati. S tim u vezi jasno je da je grejna sezona morala da počne 15. oktobra“, ukazali su iz „Efektive“.

Podsetili su da je prema Odluci, propisano da se novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara kazni komunalno preduzeće ako ne isporučuje toplotnu energiju u predviđenom roku dok traje grejna sezona, a da je za odgovorno lice u komunalnom preduzeću predviđena novčana kazna od 25.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari