Meteoalarm za nedelju: U kojim delovima zemlje se najpre očekuju padavine (MAPA) 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Iako je osvanulo vrlo toplo jutro, meteorolozi najavljuju pogoršanje vremena. Republički hidrometeorološki zavod i danas je izdao upozorenje na moguće nevreme.

Hladni front premešta se preko Hrvarske, Mađarske i severozapada Bosne i na svom putu uslovljava kišu i pljuskove sa grmljavinom, ali i osetniji pad temperture vazduha.

„Pljuskovi i grmljavina koji se od sredine dana očekuju na severu Vojvodine, a od poslepodneva i u ostalim krajevima, lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom“, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Prema najavama, prvi na udaru, naći će se šire područje Sombora, Šida Apatina i Bačke Palanke. U ostalim predelima Srbije ispred hladnog fronta biće i dalje sunčano i veoma toplo, uz slab južni vetar.

Veća količina padavina (20 do 40 mm, lokalno i više) prognozira se u toku večeri u zapadnoj Srbiji i u Šumadiji u oblastima oko Zapadne i Velike Morave.

„Postoji tendencija premeštanja padavinske zone u prvom delu noći dalje na istok i jugoistok“, dodaju iz RHMZ.

Ovo upozorenje na snazi je do ponedeljka u 10.38 časova.

U većini Srbije, prema karti RHMZ, na snazi će biti narandžasti meteoalrm, koji podrazumeva veoma opasno vreme.

Meteoalarm za nedelju: U kojim delovima zemlje se najpre očekuju padavine (MAPA) 2
Foto: meteoalarm.rs

Kako objašnjavaju stručnjaci na sajtu RHMZ, narandžasti meteoalarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

„Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, upozovara RHMZ.

Za sever Srbije prognozira se potencijalno opasno vreme, odnosno žuti meteoalarm.

„Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku“, objašnjavaju iz RHMZ.

Maksimalna temperatura kretaće se od 21°C na Kopaoniku do 35 °C u Nišu. U Beogradu najviša dnevna temperatura biće 32 °C.

Najveći indeks UV zračena biće u Sjenici, 9, što se smatra vrlo visokim. Za stepen niže biće u Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Loznici, Požegi, Kraljevu, B. Karlovcu, Leskovcu, Nišu, Ćupriji, Kruševcu, Prizrenu, Prištini i na Zlatiboru, te se savetuju mere zaštite.

Nepovoljno za osetljive osobe

Očekivane biometeorološke prilike nepovoljno će uticati na osetljive osobe. Tegobe su moguće kod hroničnih bolesnika, a posebno se astmatičarima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom preporučuje da poslušaju savete lekara. Kod meteoropata će najizraženiji biti reumatski bolovi i glavobolja. Učesnicima u saobraćaju savetuje se povećana opreznost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari