Vrhovni kasacioni sud potvrdio doživotni zatvor za Ninoslava Jovanovića 1foto mup srbije

Vrhovni kasacioni sud Srbije odbio je kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti Ninoslava Jovanovića (47) iz Malče, koji je pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog otmice i silovanja dvanaestogodišnje devojčice iz Niša, potvrdili su izvori bliski tom sudu.

Jovanović je podneo VKS-u ovaj vanredni pravni lek, tražeći „otklanjanja nepravilnosti u presudi“, nakon što je Apelacioni sud u Nišu 5. jula ove godine potvrdio presudu niškog Višeg suda, kojom je on 5. januara osuđen  na doživotni zatvor. Presuda niškog Višeg suda bila je prva presuda u Srbiji kojom je izrečena kazna doživotnog zatvora, inače propisana “Tijaninim zakonom”, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine.

Suđenje je od početka bilo zatvoreno za javnost, a Više javno tužilaštvo, koje je podiglo optužnicu u martu ove godine, zbog zaštite interesa maloletnice i delikatnosti slučaja nije saopštilo pravnu kvalifikaciju krivičnih dela koja se Jovanoviću stavljaju na teret. Protiv Jovanovića je pokrenuta  istraga zbog krivičnih dela otmice i silovanja deteta, za šta se može izreći kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna doživotnog zatvora.

Prema rečima roditelja devojčice, koji su prisustvovali ročištima, ona je prilično detaljno opisala šta se dešavalo za vreme otmice. Jovanović je delimično priznao krivicu, te prepričao detalje dešavanja tokom otmice, ali se branio rečima da “nije bio svestan svojih postupaka”. Veštaci- psiholozi i psihijatri utvrdili su, međutim, da je bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnih dela.

– Doživotni zatvor je jedina kazna koja ga može sprečiti da čini krivična dela. Ponovnim puštanjem na slobodu bilo kada, on bi našao novu žrtve- rekla je sudija Višeg suda u Nišu Tamara Savić prilikom izricanja presude.

Jovanović, koga deo medija  naziva “Malčanskim berberinom”, zbog toga što je svojim žrtvama sekao kosu, tereti se da je 20. decembra 2019. godine u niškom naselju Brzi Brod oteo i tokom otmice seksualno zlostavljao devojčicu, koja je pronađena posle deset dana u vikendici u niškom selu Pasjača. Uhapšen je 5. januara prošle godine na groblju u Malči, nakon opsežne policijske, vojne i građanske potere koja je trajala 17 dana.

On je, inače, upućen na izdržavanje kazne u KPZ Zabela kod Požarevca, gde bi trebalo da ostane do kraja života. Već je osuđivan za silovanje jedne žene i jedne devojčice (1995), otmicu dve i silovanje jedne devojčice (2005) i opskurnih poruka ženama na svom fejsbuk profilu (2018). Zbog ovih krivičnih dela već je proveo u zatvoru ukupno 22 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari