Vrhovni sud u Japanu odlučuje o zakonu kojim je sterilizacija uslov promene pola 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Vrhovni sud Japana danas odlučuje da li je u skladu sa ustavom zakon kojim se osobe koje žele da u zvaničnim registrima promene pol primoravaju na operaciju sterilizacije.

Trenutno je na snazi zakon iz 2003, koji osobe koje žele da promene pol u porodičnim registrima i drugim zvaničnim dokumentima dijagnostifikuje kao osobe koje imaju poremećaj rodnog identiteta i primorava ih na operaciju kojom se uklanjaju njihovi reproduktivni organi.

Nekoliko medicinskih i međunarodnih grupa za ljudska prava kritikuje zakon kao nehuman, diskriminišući i zastareo.

Slučaj o kojem će danas saslušavati 15 sudija pokrenula je neimenovana tužiteljka, koja je identifikovana samo kao transrodna žena mlađa od 50 godina.

Veliko veće Vrhovnog suda odlučiće da li zahtev za ;hirurškom intervencijom sterilizacije krši ustavno garantovanje zaštite jednakih ljudskih prava.

U posebnom zakonu koji je stupio na snagu 2004. navodi se da ljudi koji žele da registruju promenu pola moraju da uklone svoje originalne reproduktivne organe, testise ili jajnike, i da se podvrgnu intervencijama kojima bi korigovali telo tako da izgledaju u skladu sa novim polom koji žele da registruju.

Više od 10.000 Japanaca je od tada zvanično promenilo pol. Operacija uklanjanja reproduktivnih organa nije potrebna u većini evropskih i centralnoazijskih zemalja koje imaju zakone koji dozvoljavaju ljudima da promene pol na zvaničnim dokumentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari