Vrtići i škole i zvanično obavešteni da su izuzeti od mera štednje struje 1Foto: Nenad Kovačević

Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i zvanično su izuzete od preporučenih mera štednje električne i toplotne energije, a to se ne odnosi samo na ograničenje da u prostorijama temperatura ne sme da prelazi 20 stepeni Celzijusovih.

U dopunjenim preporukama Ministarstva rudarstva i energetike koje se odnose na smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za 15 odsto u odnosu na isti period 2021/2022, podcrtano je da su izuzete predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi zdravlja, domovi za stara lica, i sve ostale ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite.

A to znači da pobrojane ustanove ne moraju da odrede osobu koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, ne moraju čak ni da isključuju osvetljenje nakon radnog vremena u prostorijama u kojima niko ne boravi, niti da obezbede da temperatura u prostorijama u grejnoj sezoni bude najviše 20 stepeni.

Takođe su izuzete i od preporuka da ne koriste osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, ne postavljaju tamne zavese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svetlost sa prozora, da danju ne spuštaju roletne, da radne stolove postave tako da mogu da koriste prirodnu svetlost i isključuju osvetljenje kada u prostoriji niko ne boravi.

Ne moraju ni da koriste stepenice umesto lifta, a nije nužno i da štampaju samo potrebna dokumenta u neophodnom broju kopija i da po završetku rada isključe sve računare, štampače i druge uređaje.

Ipak, u dopisu koje je predškolskim ustanovama i školama uputilo Ministarstvo prosvete, piše da bi ustanove trebalo da razmotre mogućnosti za uštedu enegrije i primene određene mere, kad god je to moguće, a da se ne remeti propisani način funkcionisanja ustanove.

„Nijedna od preporuka ne treba da ograničava bezbednost dece, učenika i zaposlenih, a prilikom razmatranja primene određenih mera potrebno je imati i procenu efekata u uštedi“, piše u dopisu koji je potpisao ministar prosvete Branko Ružić.

On prenosi i preporuku Ministarstva rudarstva i energetike da se u školama i predškolskim ustanovama realizuju aktivnosti sa ciljem isticanja značaja štednje energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari