Vučević: Nema izvinjenja zbog izjave o Bubalu 1 Foto: novisad.rs

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas da se neće izviniti za reči izgovorenih povodom prvostepene oslobađajuće presude bivšem ministru Predragu Bubalu.

On je naveo da ne priznaje pravosuđe nezavisno od naroda i države.

Nisam ugrozio ničiju egzistenciju, samo sam ukazao na problem sudstva zavisnog od tajkuna, dela nekadašnjeg režima i spoljnih centara moći koji ne žele stabilnost i dobro našem narodu i državi, rekao je Vučević za Radio televiziju Vojvodine.

On je ocenio da je tom izjavom sigurno naneo štetu Aleksandru Vučiću, dodavši da mu je, ipak, drago što je predsednik Srbije rekao da je svestan da je kazao istinu i ono što narod misli.

Na podsećanje da je i Vučić naglasio da zakon obavezuje nosioce vlasti da se uzdrže od komentarisanja sudskih presuda, Vučević je rekao da mu moral i zakon naroda, ali „i prirodni zakoni“, nalažu da kaže istinu i da ne ćuti na nepravdu.

Nisam govorio sa pozicije izvršne vlasti, dao sam izjavu kao deo naroda u čije ime sudije sude. Nisam želeo da uvredim sudije, velika većina njih radi svoj posao kako treba, naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, nije slučajno da isti sudija sudi u „Aferi kofer“ i u predmetu „Luka Beograd“, kao i da sudija Vučinić vraća pasoš Miroslavu Miškoviću, a nakon toga završava u predsedništvu stranke Vuka Jeremića.

Luka Beograd je jedna od 24 sporne privatizacije koje je istraživala Verica Barać, pa smo mi svi sada ludi, a niko nije odgovoran, rekao je Vučević.

Na pitanje da li će podneti krivičnu prijavu zbog uticaja na sudstvo, Vućević kaže da je njegova izjava neka vrsta prijave.

Povodom negativnih reakcija na njegov čin iz Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva, Advokatske komore Srbije, Advokatske komore Vojvodine, Društva sudija Srbije i drugih, Vučević je upitao kako niko od njih nije reagovao kada je američki ambasador Kajl Skat komentarisao oslobađajuću presudu za paljenje američke ambasade u Beogradu.

Imate jednog stranog državljana, pri tom diplomatu, koji komentariše presudu i niko od njih ne reaguje, a onda sam ja ugrozio nezavisnost sudstva. Vidi se da nemaju iste aršine i polazne osnove i to me uverava da sam pogodio u suštinu problema, kazao je Vučević.

Dodao je i da mu je ugrožena egzistencija, jer sutra treba da bude advokat u toj advokatskoj komori.

Ja sam ovim podneo sveopštu krivičnu prijavu, a reagovao sam kao građanin. Ako neko smatra da ima moje odgovornosti, neka me pozove na odgovornost. Ako usporim evropske integracije, snosiću odgovornost, zaključio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari