Vučević sa sindikatima prosvetara o poboljšanju uslova rada i statusa nastavnika 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Premijer Miloš Vučević sastao se sa delegacijom reprezentativnih sindikata u prosveti sa kojima je razgovarao o njihovim zahtevima za unapređenje uslova rada u obrazovnom sistemu i ponovio da Vlada Srbije radi sve kako bi se poboljšao status svih radnika u prosveti.

Miloš Vučević je pozvao sindikate da se nastavi sa dijalogom, koji je i doveo do ispunjenja velikog broja zahteva za unapređenje rada i položaja zaposlenih u prosveti.

Premijer je istakao da je zbog razumevanja značaja ulaganja u obrazovanje kao investicije za budućnost države, Vlada Srbije potpisala Protokol kojim je predviđeno povećanje plata za prosvetne radnike i da se istim iskazuje težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Republici Srbiji do januara 2025. godine.

Predstavnici sindikata su obavešteni o tome da se radi na smanjenju administracije u smislu korišćenja novih funkcionalnosti eDnevnika i najavljen dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora, prenosi RTS.

Takođe, sledeće nedelje biće formirane radne grupe Vlade Srbije za osnovno, srednje i obrazovanje odraslih, kako bi se nastavio rad u kontinuitetu.

Na sastanku je rečeno da će nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika, a koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, biti usvojen do kraja godine.

U skladu sa Protokolom Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata u prosveti, postignut je dogovor o tome da se za mesec dana premijer Vučević ponovo sastane sa predstavnicima sindikata.

Sastanku su prisustovali predsednici i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari