Vučević: Srbija visoko uvažava saradnju sa SAD 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministar odbrane Miloš Vučević danas je u razgovoru sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC) istakao da Srbija visoko uvažava saradnju sa SAD i da u skladu sa svojim nacionalnim interesima Srbija izgrađuje partnerske odnose sa svim relevantnim međunarodnim akterima.

Vučević je istakao da se nastavlja proces unapređenja vojne saradnje sa SAD i da Srbija nastavlja da bude odgovoran i kredibilan partner, kao i da će, u skladu sa svojim jasnim političkim opredeljenjem, ostati vojno neutralna država, saopštilo je Ministarstvo.

Prema njegovim rečima, Srbija principijelno zastupa stav o suverenitetu svake države i privržena je poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti.

On je naglasio da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji kompleksna i da „mnoštvo iracionalnih odluka prištinskih vlasti i njihova konstantna primena mehanizama sile doprinose pogoršavanju bezbednosne situacije“.

Kako je istakao, Srbija je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz razgovore sa Prištinom i puno poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma i odlučna da u skladu sa osnovnim principima međunarodnog prava zaštiti svoj suverenitet i bezbednost građana.

Predstavnici AIPAC su izrazili nadu da će se saradnja sa Srbijom podići na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju i dodaje da je na sastanku bilo reči o brojnim aktuelnim temama, s posebnim osvrtom na geopolitičke i bezbednosne, kao i o mogućim modalitetima saradnje u različitim oblastima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari