"Vučić bi išao i u 'Farmu', ali ga je sramota": Predsednik rado ide u zabavne emisije, dok ozbiljne medije izbegava 1Foto: Printscreen/Youtube/ AmiG Show

Nije neuobičajeno da kandidati za predsednika država gostuju u zabavnim tok šou programima. Tako je Donald Tramp gostovao kod Džimija Felona u „Noćnom šouu“, a aktuelni predsednik Srbije se sinoć pojavio u Amidži šou na TV Pink.

„Neznatna“ razlika je u tome što u Felonomov, i sličnim emisija u Americi poput Kimelove ili Konanove zabavne i izuzetno gledane emisije, gostuju poznate ličnosti koje se uz dozu humora predstavljaju široj javnosti, dok su glavne „zvezde“ Amidžijevog šoua učesnici rijalitija, starlete i osobe optužene za prostituciju.

Predsedniku Srbije, koji ponovo pretenduje na tu poziciju, sigurno nije mesto među starletama koje se polugole reklamiraju, rvaju u blatu, svađaju i tuku. Ali, što bi Makijaveli rekao, cilj opravdava sredstvo, pa je samim tim i učešće predsednika u emisiji opskurnog sadržaja koji budi najniže strasti sasvim opravdano, imajući u vidu ko su njegovi glasači i kome se obraća.

Advokat i član Narodne stranke Vladimir Gajić ocenjuje za Danas da predsednik ide u takve opksurne emisije zbog njihove velike gledanosti, te da je to je njegov jedini motiv.

– Treba da shvatimo da se on prilagođava većini koja gleda takve emisije. U javnoj debati sa političkim oponentima nikada neće učestvovati. On se sa prezirom odnosi prema političkim protivnicima. Nažalost, to se u Srbiji ceni. Vrednosni kriterijumi nisu važni. Važan je samo rejting emisije. Vučić se ne obraća na primer čitaocima Danasa. Njih je precrtao i nije mu važno šta oni misle – konstatovao je Gajić, upitan i zbog čega se Vučić ne pojavljuje u duelima sa političkim protivnicima, a nema problem da gostuje u emisijama u kojima su glavne zvezde polugole starlete.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić kaže za Danas da Vučić nastupa u programima za koje veruje da prate njegovi birači, odnosno oni čije on glasove želi. Prema njenim rečima, da računa na glasove gledalaca Kulturnog dnevnika, on bi se nesumnjivo i tamo stalno pojavljuvao.

– Aleksandar Vučić potpuno odgovara opisanom profilu gostiju i profilu emisije jedino što je predsednik države. On bi vrlo rado učestvovao i u opskurnim rijaliti-programima tipa Farma, ali ga je verovatno sramota, pa je zato tamo slao svog političkog oca Vojislava Šešelja. Vučić zapravo nastupa tamo gde može lagati, klevetati i obećavati šta god mu padne na pamet i da ga niko ništa ne pita. Zato se nikad ne pojavljuje u programu u kojem bi bio i neki njegov politički protivnik, koji mu ne bi ćutao, već bi pred tom istom Vučićevom publikom jasno i glasno kazao šta je istina i raskrinkao sve Vučićeve obmane i laži – naglašava Rakić.

Sličnog mišljenja je i sociolog Jovo Bakić.

– Zmaju od Čipuljića, tj. predsedniku SNS-a, kao uostalom i Zmaju od Šipova, odgovara bilo koji rijaliti. Oni su tu na domaćem terenu. Nema veze ko su bili prethodni gosti i koliko je emisija opskurna. Ovo odavno nije normalna država, pa je svaka nenormalnost sasvim očekivana – navodi Bakić za Danas.

Upitan da li je kod Vučića prisutan strah od suočavanja sa političkim neistomišljenicima, te bira da se pojavljuje samostalno u emisijama opskurnog sadržaja, naš sagovornik odgovara potvrdno. Ali tu je, dodaje, i  poruka biračima da drugi političari nisu dostojni razgovora s njim.

Predsednik Srbije je sinoć pokušao da se predstavi biračima kao „obična ličnost“ pokazujući slike iz detinjstva sa bratom i roditeljima. Sličan je bio i pokušaj na televiziji Hepi kod Milomira Marića, kada je pre određenog vremena gostovao sa roditeljima a tom prilikom je bilo upečatljivo da je svoju majku čak ispravljao koliko je bio težak na porođaju. U vreme svog predsedničkog mandata nije imao nijedan TV duel sa političkim neistomišljenicima, dok svoja svakodnevna pojavljivanja u prorežimski medijima koristi kako bi dizao paniku, a potom se predstavljao kao spasilac Srbije koji ne jede i ne spava, radeći isključivo na interesima građana Srbije, spašavajući ih od imaginarne gladi i izmišljenih ratova koji nam predstoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari