Beograd, 2.08.2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obraca se novinarima posto su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovic i finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal potpisali sporazum o saradnji, danas u Predsednistvu Srbije. Kompanija UGT Renewables LLC koja se bavi obnovljivim izvorima energije. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će „nadležni organi“ ponuditi dodatne „nagrade“ za nove informacije o zločinu u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji 2003, kada je ubijeno dvoje srpske dece, a četvoro ranjeno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će „nadležni organi“ ponuditi dodatne „nagrade“ za nove informacije o zločinu u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji 2003, kada je ubijeno dvoje srpske dece, a četvoro ranjeno.

Vučić je povodom 18. godišnjice tog zločina na Instagram profilu buducnostsrbijeav objavio sliku sa Bogdanom Bukumirićem koji je u napadu teško ranjen.

„Tada je 15-ogodišnji dečak Bogdan ranjen sa osam metaka a Albanci i međunarodna zajednica nikad nisu pronašli one koji su taj gnusni zločin počinili. I ne samo to, zvanično su obustavili istragu i svaku potragu za onima koji su ubili i ranili srpsku decu“, napisao je Vučić.

Dodao je da nadležni organi Srbije „nikada“ neće prekinuti potragu za odgovornima za zločin u Goraždevcu tako da „ubice znaju da dok su živi neće imati mira“.

U napadu nepoznatih osoba na 50-tak dece koja su se kupala na reci Bistrici kod Goraždevca ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jorović (19), a teško ranjena još četvorica dečaka.

Za taj zločin u kome su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13), još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostataka dokaza 2015. zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od Unmika.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa Unmik policije da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice“, a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio Unmik.

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca. Pretresla je 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i to su rekli i Kforu.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Ubistvo u Goraždevcu jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina – u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva.

U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić a kod Podujeva 12 putnika autobusa „Niš ekspresa“ koji je dignut u vazduh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari