Vučić: Hteli su da nas unište, ali smo mi sačuvali ponos 1Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, održava se kod Železničkog mosta sa spomen-obeležjem u Grdeličkoj klisuri, koji je pogođen 12. aprila 1999. kada je preko njega prolazio voz pun putnika.

Simbolično, sirenom, u Grdeličkoj klisuri počelo je obeležavanje Dana sećanja na žrtve bombardovanja. Minutom ćutanja odata je počast stradalima u NATO agresiji. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su tih dana hteli da nas unište i ponište, ali smo mi sačuvali ponos i dostojanstvo.

Avion NATO je 12. aprila gađao kompoziciju voza koja je prelazila most i u njoj je bilo pedesetak putnika, a broj žrtava do danas nije utvrđen, dok je identifikovano njih 15.

Putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kojem su bili civili, napadnut je 12. aprila 1999. godine, drugog dana pravoslavnog Vaskrsa, a identifikovano je 15 poginulih civila, među kojima je bilo i dece.  

Premijer Vučić rekao je da je prošlo 18 godina od početka jedne od najbrutalnijih agresija u modernoj istoriji, kada je, kako kaže, trebalo baciti Srbiju na kolena, da se nikada ne oporavi.

„Potrošili su tačno onoliko para koliko je dovoljno da se prehrani 70 miliona ljudi. Skupa je bila sahrana koju su za nas pripremali, skupa za njih, skupa za nas“, rekao je premijer obraćajući se prisutnima u Grdeličkoj klisuri.

Šteta se procenjuje na 30 milijardi dolara, kaže premijer ističući da smo mi izgubili mnogo više, nešto što se ne vraća, nešto što nema cenu – izgubili smo živote. 

„Izgubili smo Marka Simića koji je imao tri godine, Milicu Rakić od četiri godine i Julijanu, Oliveru… ukupno 79 dece. Dao bih sve za te dečje živote, nema ništa vrednije“, rekao je Vučić.

„Hteli su tih dana da nas unište i ponište, sve nas, jednu malu Srbiju. Hteli su da ubiju Srbiju i njenu decu. Ali sačuvali smo ponos i dostojanstvo. Jedna mala zemlja je ostala nepokorena, jasnije i glasnije kliče slobodi i svojoj lepoj i najlepšoj Srbiji“, naglasio je premijer.  

Boban Kostić, preživeli mašinovoća međunarodnog voza 393, rekao je obraćajući se prisutnima u Grdeličkoj klisuri da je u vreme bombardovanja svakodnevni posao postao dužnost prema državi i putnicima.

„Pre 18 godina mi nije bilo jasno šta smo mi za NATO pilote – voz pun putnika ili najveća meta njihovoj vojsci. Ni danas ne mogu da shvatim da su NATO piloti hladnokrvno uputili projektile na nas“, rekao je Kostić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da ništa ne može da bolje opiše besmisao bombardovanja od rečenice „Zaboravi ako možeš“.

„Šta su ta deca, šta je mala Milica Rakić? Kako je nazvati? Kako zaboraviti? Njima je trebao razlog. Za svoje intervencije nalazili su lažne izgovore. U njihovoj operaciji, koju su nazvali ‘Milosrdni anđeo’, stradali su nevini ljudi, uništeni su životi, ugašene ljubavi, ugašeni životi. To je decenija strdanja i ponašanje sveta prema Srbiji“, naglasio je Dodik.

Porodice stradalih, premijer Vučić i predsednik RS Milorad Dodik položili su vence na spomen-obeležje stradalima. 

Napadi NATO-a počeli su 24. marta nešto pre 20.00, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, spomenici kulture.

Nikolić otkrio spomen ploču srpskim majkama

Beograd – Na današnji dan pre 18 godina pale su prve bombe na jednu suverenu državu, koja je kao i uvek u svojoj istoriji bila prinuđena da brani svoje, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić uoči otkrivanja spomen ploče „srpskim majkama“ na Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Svake godine na ovaj dan sećamo se žrtava bombardovanja i u tišini obasjavamo imena nevino stradalih. Ovaj datum od danas ćemo pamtiti i kao dan kada je na zdanju, podignutom dobrovoljnim prilozima srpskih vojnika iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, otkrivena spomen ploča srpskim majkama, rekao je Nikolić.

Ministar Stefanović odao počast policajcima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović odao je danas poštu pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) poginulim tokom bombardovanja 1999. godine i istakao da žrtve heroja, koji su dali svoje živote da bi Srbija bila bezbedna, stabilna i sigurna, ne smeju biti zaboravljene.

Obeležavanje 18. godišnjice od NATO agresije na našu zemlju prilika je da se setimo 167 heroja iz redova policije koji su dali svoje živote da bi Srbija bila bezbedna, sigurna i stabilna, rekao je Stefanović, saopštio je MUP Srbija.

Vučić: Hteli su da nas unište, ali smo mi sačuvali ponos 2

Foto: Fonet/MUP

Ovo je prilika da opomenemo sve građane Srbije na žrtvu koju su oni pružili da bi smo imali slobodu u kojoj danas uživamo, istakao je Stefanović posle polaganja venca na spomen ploču poginulim pripadnicima MUP u Ulici Kneza Miloša.

Danas Srbija bije neke drugačije bitke, istakao je Stefanović, danas se u Srbiji borimo za više radnih mesta, za jaču ekonomiju, za političku i drugu stabilnost.

Hoćemo da pokažamo da je Srbija mesto u kome se može dobro živeti, da naša zemlja hoće da bude garant stabilnosti ne samo za svoje građane, već i za sve države regiona, naglasio je on.

Zato nam je važno da ovo sećanje prođe na način da pokažemo poštovanje prema žrtvama, ali i da ukažemo da Srbija može i mora da ide snažnije napred, zaključio je Stefanović.

Mali: Nećemo zaboraviti

Beograd-Gradonačelnik Beograda Siniša Mali položio je danas venac na mesto stradanja vojnika Gardijske brigade i pacijenata KBC „Dragiša Mišović”, povodom obeležavanja osamnaestogodišnjice od početka NATO bombardovanja Beograda i Srbije.

Nikada nećemo zaboraviti te dane, kao ni zvuke sirena, porušene bolnice, škole, mostove, naglasio je Mali, saopštio je Beoinfo.

Ipak, dodao je on, Srbija je danas na drugom putu, na putu stabilnosti i mira u regionu, kao prijatelje ima mnoge zemlje u svetu, ali i želju da se takav rat u našoj zemlji više nikada ne ponovi.

Vence je u ime porodica poginulih gardista i pacijenata položio Branislav Pejčinović, komandant Garde general-major Milomir Todorović i pomoćnik direktora KBC „Dragiša Mišović” Momčilo Jakovljević. Klinički centar raketiran je 20. maja 1999. godine, 50 minuta posle ponoći.

U tom napadu stradali su vojnici Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić, kao i pacijenti Branka Bošković, Zora Brkić i Radosav Novaković, podseća se u saopštenju.

Vučić: Hteli su da nas unište, ali smo mi sačuvali ponos 3

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na žrtve NATO agresije državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Negovan Stanković i gradski menadžer Goran Vesić položili su vence i odali počast kod spomenika deci stradaloj tokom NATO agresije u parku Tašmajdan

KRAGUJEVAC BOMBARDOVAN 11 PUTA

Kragujevac -Prilikom tih udara u Kragujevcu nije bilo žrtava, ali je više od 200 građana zadobilo lakše i teže povrede. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, a najviše je stradala fabrika “Zastava”. Prve večeri bombardovanja pogođena je kasarna “Milan Blagojević” u Šumaricama. Tom prilikom oštećeni su Muzej “21. oktobar” i Istorijski arhiv Šumadije.

U noći između 8. i 9. aprila dejstvovano je po objektima tadašnje fabrike “Zastava”. Sa više projektila, pogođeni su Fabrika automobila i Energetika, a bombe su razorile i deo fabrike Zastava kamioni, koje su pretrpele ogromnu materijalnu štetu. Od snažnih detonacija pričinjena je i velika šteta na stambenim objektima u centru grada. U drugom bombardovanju “Zastave”, 12. aprila, fabriku je pogodilo 14 projektila, a jedan projektil koji je pao kod ulaza “Šest topola” nije eksplodirao. Te noći potpuno su razoreni “Kovačnica”, “Lakirnica”, zgrada Elektronsko-računarskog centra i “Alatnice”. Naredne noći, 13 aprila, raketirano je vojno skladište u selu Leskovac kod Knića. Ispaljeno je pet projektila koji su uništili ogromne rezervoare sa gorivom.

U ponoć između 14. i 15. aprila, sa osam projektila raketirani su objekti u blizini Železničke stanice. Tom prilikom porušeno je i nekoliko okolnih kuća. U noći između 19. i 20. aprila NATO avijacija dejstvovala je po ciljevima u širem području grada. Novi napadi dogodili su se noću između 8. i 9. maja, kada je pogođena pošta u naselju Aerodrom, ali projektil nije eksplodirao.

U rano popodne 28. maja kasarna “Vojvoda Radomir Putnik” u centru Kragujevca pogođena je sa tri projektila. Pričinjena je velika materijalna šteta na vojnim objektima, a od detonacija su popucala mnoga stakla na izlozima i prozorima u centru grada.

Poslednji napad na Kragujevac dogodio se 30. maja, kada je jednim projektilom uništen antenski stub srednjetalasnog predajnika Radio Kragujevca pored Instituta za strna žita.

Venci položeni u Spomen parku u Smederevu

Smederevo – Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, obeležen je danas u Smederevu intoniranjem himne, minutom ćutanja i polaganjem venaca u Spomen parku ispred Gradske uprave grada Smedereva, prenosi regionalni portal Podunavlje.info.

Na spomenik stradalim Smederevcima u NATO bombardovanju1999. godine, vence su položili predstavnici porodica žrtava, Grada Smedereva, Vojske Srbije – Komande garnizona Požarevac, Policijske uprave u Smederevu, boračkih udruženja, civilnih organizacija i političkih stranaka. Obeležavanju sećanja na stradale u NATO bombardovanju prisustvovao je počasni vod Vojske Srbije, a nakon polaganja venaca prisutnima se obratio Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada Smedereva i podsetio na razaranja u kojima je poginulo i 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva.

Prvog dana NATO bombardovanja na SRJ, 24. marta 1999. godine, u večernjim satima, bombardovan je vojni položaj u Vučaku, na periferiji grada. Smederevo je više puta bilo meta NATO napada. Bombardovani su most na Dunavu kod Smedereva, postrojenja Jugopetrola, trafo stanica u krugu Železare, industrijska zona.

Na Pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke Smederevo postavljena je izložba Da se ne zaboravi, povodom 18-godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Izložba predstavlja izbor iz fondova Pozajmnog, Zavičajnog i Naučnog odeljenja i prezentuje građu koja svedoči o bombardovanju Smedereva za vreme agresije NATO pakta 1999. godine. Da se ne zaboravi obuhvata monografske publikacije, periodiku i deo fotodokumentacije iz fonda neknjižne građe Zavičajnog odeljenja, kao i elektronske izvore koji predstavljaju zbirku materijala o stradanju civila i oštećenju infrastrukture. Izložba Da se ne zaboravi biće otvorena do 31. marta 2017. godine, navodi se u saopštenju Narodne biblioteke Smederevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari