"Vučić ili Vučević - ista stranka, drugo pakovanje": Šta može da se očekuje od smene u vrhu SNS-a? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je izjavio da se povlači sa čela SNS-a, a za novog lidera naprednjaka u subotu je izabran Miloš Vučević, aktuelni ministar odbrane.

Istovremeno, Vučić je najavio osnivanje Pokreta za narod i državu, ističući da će od danas biti „predsednik svih građana Srbije, a ne političke partije“.

Sagovornici Danasa smatraju da se dolaskom Vučevića na čelo SNS-a ništa suštinski neće promeniti, i da će Vučić i dalje vući sve konce kako u SNS-u, tako i u državi.

Na pitanje šta možemo očekivati od Miloša Vučevića, poslanik DS Srđan Milivojević kaže za Danas da možemo da očekujemo da bude stečajni upravnik Srpske napredne stranke, „koji će više voditi računa o deonicama braće Vučić u toj političkoj organizaciji pred gašenjem, a manje o nastavku njenog političkog delovanja“.

– Vučić je shvatio da se taj brend Srpske napredne stranke sasvim potrošio u moru afera i da je vreme da napušta napredni Titanik kao nekada što je napustio Srpsku radikalnu stranku. Odlazak sa mesta čelnog čoveka Srpske napredne stranke je zakasneo čin i dolazi u trenutku kada je svima jasno da je ta stranka zajedno sa članstvom postala balast Aleksandru Vučiću – smatra Milivojević.

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ističe za Danas da će Vučić u svoj pokret da uvede nove ljude, nestranačke ličnosti, i time „prodati“ priču da se kreće ispočetka, a sve loše vezano za režim ostaje u starom SNS-u.

Prema njenim rečima, Vučević je dovoljno bezličan i dovoljno lojalan i poslušan da (p)ostane čuvar vatre SNS-a razrovašenog unutrašnjim nezadovoljstvom i bremenitog aferama i kadrovima sumnjivih sposobnosti i morala.

– Sigurno će SNS kadrovi koje Vučić odabere postati deo pokreta. Sigurna sam da to i SNS želi, ali ne smeju baš svi da se vide, jer lice pokreta treba da bude novo i umiveno. SNS će biti odbačena zmijska košuljica i nastaće pravo nadmetanje među kadrovima u njihovoj želji da budu pozvani i uključeni u novo telo. A sve je prevara, od naziva pokreta „za državu“, kao da su svi drugi protiv države – ukazuje Rašković Ivić.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić podseća da je Vučević poznat po targetiranju novinara, i veruje da neće biti samostalan u radu.

– SNS gubi na popularnosti, a Vučić traži novi plašt pod kojim će se zagrnuti – kaže Bodrožić.

On dodaje da na jučerašnjem skupu nismo čuli neke spektakularne poruke, već je Vučić potrošio silne pare i izmatretirao mnoge ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari