Vučić koristi koronu za predizbornu kampanju 1Foto:Fonet

Dok iz sveta stižu primeri političara koji su zbog moguće izloženosti korona virusu odlučili da se samoizoluju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema nameru da se testira na covid-19 iako je prisustvovao konferenciji u Americi na kojoj je bilo dvoje zaraženih koronom.

Kako kaže, iza poziva da preduzme preventivne mere stoji želja opozicije da ga stavi u karantin do izbora.

– Juče je jedan političar rekao: „Hajde da odložimo izbore“. A onda: „Ako bi moglo još i da Vučić umre“. To ne smeju da kažu naglas jer nije pristojno, ali bi to verovatno rešilo problem. Ili: „Ako bismo mogli Vučića da strpamo u karantin, bar do 26. aprila. To bi nam rešilo problem – rekao je predsednik, dodajući da ni to ne bi pomoglo opoziciji da pobedi.

Aleksandar Vučić prisustvovao je konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove, koja je okupila 20.000 učesnika, prošle nedelje, a na kojoj je bilo dvoje zaraženih koronom. Na istom događaju bio je i republikanski senator Ted Kruz, koji je juče obavestio javnost da će naredne dane provesti u kućnoj izolaciji pošto se ispostavilo da je razgovarao sa jednim od obolelih. Kruz je saopštio da su izuzetno male šanse da je zaražen koronom, pošto je susret sa zaraženim bio kratak, ali da je zbog opreza i čestih kontakata sa svojim biračima odlučio da ostane u svom domu u Teksasu ove nedelje.

Profesor FPN-a Đorđe Pavićević smatra da bi odgovorno ponašanje predsednika Republike u ovom slučaju podrazumevalo da se predsednik ili testira na virus, ili da uveri građane da nije bio izložen koroni, ili da ode u samoizolaciju.

– Ovde ne govorimo samo o političkoj već i građanskoj i moralnoj odgovornosti, dodaje Pavićević.

Po njegovom mišljenju sve izjave predsednika Vučića o koroni, uključujući i odgovor TV N1 da će se testirati kada ova televizija reprizira film „Vladalac“, deo su predizborne kampanje.

– Sada se na sve gleda iz ugla predizborne kampanje. U tom kontekstu treba čitati i njegove izjave – sada bi svi da me stave u karantin – kaže Pavićević.

Inače pored Teda Kruza, i portugalski predsednik Marselo Rebelo de Souza izabrao je samoizolaciju i to nakon što je primio grupu studenata iz škole u kojoj je naknadno otkriveno da je jedan učenik zaražen korona virusom. Kako je saopšteno iz predsedničke kancelarije, prvi čovek države na taj način želi da pruži primer kako se sprovode preventivne mere.

U Srbiji je do sada registrovan jedan oboleli od korone dok su prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja do sada testirane 94 osobe.

Odgovarajući na pitanje šta bi predsednik Vučić trebalo da uradi nakon povratka sa pomenute konferencije u kontekstu odgovornog ponašanja, epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Danas da različite zemlje na različite načine postupaju u borbi protiv širenja korona, a da u Srbiji vlada relaksiraniji pristup.

Kada je reč o predsedniku Vučiću, Radovanović ističe da bi on trebalo da prati protokol kao i svi ostali građani, što u ovom slučaju znači da bi trebalo da se obrati Gradskom zavodu za javno zdravlje ako dobije temperaturu ili ostale simptome infekcije.

– Mala je mogućnost da je Vučić na konferenciji na kojoj je bilo 20.000 naleteo na dvojicu zaraženih. Možda je neko iz njegovog obezbeđenja bio u kontaktu sa zaraženim, ali je i to mali rizik – kaže Radovanović.

On ipak ističe da predsednik ima sklonost da se ponaša kao polubog i da zaboravlja da se zakoni ove zemlje odnose na njega kao i na sve druge, podsećajući na događaj prošle godine kada se usred sezone gripa fotografisao bez maske sa dečakom koji se lečio na Odeljenju hematoonkologije Instituta za majku i dete.

– Predsednik mora da zna da je ravnopravan sa ostalim i da se i na njega odnose zakoni ove zemlje. Ne može partijska knjižica ili funkcija da pravi razliku između ljudi, zaključuje Radovanović.

Srbin zaražen koronom na brodu u Americi

Na brodu Grand Princess, na kome je registrovan određeni broj lica zaraženih korona virusom, nalazi se 34 državljana Srbije, od čega je 33 članova posade i jedan putnik. Među zaraženima je i jedan Srbin, koji se nalazi u izolaciji i sada se oseća dobro, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova. Iz Ministarstva su objasnili da će svi članovi posade ostati na brodu tokom dvonedeljnog karantina dok će putnici biti prebačeni u zemlje porekla, nakon što brod bude usidren.

Osnovna poruka nije stigla do građana

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da osnovna poruka o korona virusu nije doprla do građana i zdravstvenih radnika. „Ako ste bili u području gde ima zaraženih i pri tome imate simptome poput temperature ili kašlja, treba da se javite gradskom zavodu za javno zdravlje, koji će proceniti situaciju. To je osnovna poruka koja izgleda nije došla ni do građana ni do zdravstvenih radnika“, ističe Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.