Zahvalnost Vučiću za lečenje, testiranje, lekove: Koliko se zdravstvo koristi u predizborne svrhe, pa čak i konferencije za novinare udruženja obolelih? 1Foto FoNet Milica Vučković

„Zahvaljujući predsedniku države Aleksandru Vučiću, država je kao nikada do sada uz obolele od retkih bolesti i njihove porodice“, poruka je Radoša Pejića, predstavnika Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, koju je uputio na jučerašnjoj konferenciji Udruženja SMA Srbije.

Osim podataka o obolelima od spinalne mišićne atrofije (SMA), koja spada u retke bolesti, zanimljivo je bilo što su učesnici zahvaljivali Aleksandru i Tamari Vučić, što se retko čuje na konferencijama za novinare čija je tematika zdravstvo.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji je na ovu konferenciju poslalo svoja dva predstavnika, a ministarka Darija Kisić Tepavčević, iako prethodno najavljena kao govornica, nije se pojavila.

Radoš Pejović, jedan od predstavnika tog Ministarstva, naveo je da su terapije namenjene za SMA dostupne zahvaljujući Aleksandru Vučiću, te da je on jako ponosan na našu državu.

Zahvaljujući predsedniku države

„Ponosan sam na našu zajedničku borbu protiv spinalne mišićne atrofije i protiv svih retkih bolesti. Zahvaljujući predsedniku države, Aleksandru Vučiću, država je kao nikada do sada uz obolele od retkih bolesti i uz njihove porodice. To se ogleda kroz nikada veću finansijsku podršku i izdvajanja za lečenje i terapije, kao i kroz podršku ostvarivanja svih prava. Naša država je pokazala da želi da bude oslonac svim obolelima“, navodi Pejović.

Njegova koleginica iz istog Ministarstva, Milica Perić, emotivno je govorila o svim poduhvatima koji su se dogodili za sedam godina postojanja Udruženja SMA Srbije. I ona je, kao i Pejović, veliku zahvalnost iskazala Aleksandru Vučiću.

„Svemu ovome moram izraziti ogromnu zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, njegovoj supruzi Tamari, koji su izuzetno velika podrška svim obolelima od retkih bolesti. Prvi put je budžet primetio retke bolesti 2012. godine, i tada se lečilo samo osam pacijenata. Danas, čini mi se da država izdvaja 18 milijardi dinara za lečenje retkih bolesti, a leči se 693 pacijenata o trošku RFZO – kazala je Perić i dodala da se dva pacijenta u našoj državi leče vrlo skupom terapijom.

– Na ovaj način se vidi kolika je humanost naše države, koliko je ona uložila u sve ovo“, kaže Perić.

Istovremeno, Olivera Jovović, majka obolelog dečaka Matije i predsednica ovog Udruženja, takođe je imala potrebu da se zahvali Tamari Vučić, uz reči da je ona od osnivanja Udruženja uvek bila uz njih.

Ukoliko se uzme u obzir da su teme iz oblasti zdravstva izuzetno osetljive, kao i da privlače veliku pažnju javnosti zbog svih obolelih u ovom trenutku od raznih bolesti, pominjanje imena bilo kojih političara zna da privuče još veću pažnju od same teme konferencije.

Nekoliko dana pre ove konferencije, na kojoj se osim podataka koje su govornici saopštili, često pominjalo ime i jednog od političara na našoj političkoj sceni tokom trajanja predizborne kampanje, veliku pažnju izazvala je i vest, koja je, takođe, stigla iz oblasti zdravstva, da se prof. dr Milika Ašanin, v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, najvažnije zdravstvene institucije u Srbiji, učlanio u SNS. Zbog čega je to bilo toliko bitno da se objavi javnosti, a posebno pacijentima Srbije, ostaje da se nasluti jer je u toku – predizborna kampanja.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, navodi da ovaj nivo zloupotrebe zdravstva nikada nije zabeležen kao do sada, čak i da vladajući režim nikada nije išao tako daleko, te da je ovo ponašanje znak da su oni svesni da jako slabe.

Zahvalnost Vučiću za lečenje, testiranje, lekove: Koliko se zdravstvo koristi u predizborne svrhe, pa čak i konferencije za novinare udruženja obolelih? 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

„Zdravstvo je jako osetljiva oblast koja dopire do svih građana. Oni je maksimalno sada stavljaju u funkciju kampanje, to je  banalno i očito, ali kod hipnotisanih birača i dalje prolazi. Ono što se sada dešava u zdravstvu samo dokazuje da nijedan sistem u Srbiji ne funkcioniše, da se nigde ne vodi računa o građanima, već je samo važno da se to iskoristi za kampanju“, kaže Anđelkovič.

„Služba u javnom sektoru osnov za partijske ucene“

Kako Anđelković navodi, u Srbiji je danas služba u javnom sektoru postala nešto što je osnov za partijske ucene, da je pitanje opstanka na poslu odlazak na miting vladajuće stranke ili učlanjivanje u istu, razlika je što je sada ta stvar projektovana i na zdravstvo.

„Vučić je istrošio sve teme, od Kosova do geopolitike, sve je već maksimalno iskorišćeno, građani vide da stvari nisu kakve su obećane. Zato što je zdravstvo povezano sa svim ljudima, igrajuči na tu egzistencijalnu temu, vlast sada pokušava da maksimalno profitira, da bi se stekao neki mali politički poen, što je zaista nehumano“, navodi Anđelković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari