Aleksandar VucicFoto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Mural Ratku Mladiću u Njegoševoj je uništen, koliko čujem, da ga je policija čuvala ne bi bio uništen, izjavio je danas predsednik Srbije Alaksandar Vučić, negirajući da je policija štitila mural, već da je štitila građane od sukoba, javni red i mir.

„Zašto mural nisu uništili ranije, zato što su hteli da neko nekoga izudara, pa da od toga prave cirkus“, pitao je predsednik Srbije aludirajući na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, za kada je bila najavljena zabranjena akcija antiratnih aktivista na uklanjanju murala.

Pre podne danas član LDP Đorđo Žujović bacio je kreč na mural, a oko podne grupa mladića čisti mural.

Predsednik je antiratne aktiviske optužio da su pravili cirkus, a mogli su da uklone mural i ranije, pre šest meseci, godinu dana, sutra… i ocenio da su postigli „šta su hteli“.

Ti koji su tobože protiv ratnih zločinaca objavljuju veliki intervju Naseru Oriću, u državi članici Evropske unije imate mural Praljku, njega niko nije uništio, imate spomenik onom Ridvanu, kako se zvaše, naveo je još predsednik.

Policija je štitila građane od međusobnog sukoba, bilo ih je 100 prema 85, dve grupacije. Da policija nije to uradila, rekli biste zašto ih policija nije zaštitila, rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu.

Policija nije ulazila u razloge, štitila je javni red i mir i ponašala se profesionalno, rekao je Vučić i upitao zašto ti što su protestovali zbog murala već osam ili devet godina gledaju tablu „zločinca Aćiga Efenedije“.

Nije posao policije da sklanja table, murale, grafite, već javni red i mir da obezbeđuje. Lako je pronaći krivce, ja razumem da sam svima kriv za sve, nekad teže trpim, rekao je Vučić i poručio da u članici EU postoje murali generala Praljka.

Samo je neko hteo da pravi cirkus, a da za to batinjanje optuži državu Srbiju, rekao je Vučić i istakao da je mural uništen samo dan kasnije, a moglo je to biti učinjeno i mesecima ranije, pa i u dogovoru sa skupštinom stanara te zgrade.

Vučić je rekao da je, kako su ga obavestili, privedeno šestoro ili sedmoro ljudi, najviše pripadnika navijačkih grupa.

Mural ratnom komandantu Vojske Republike Srpske i osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću osvanuo je letos u Ulici Njegoševoj u Beogradu. Nije uklonjen, uprkos odluci opštinskih vlasti na zahtev stanara zgrade na kojoj je islikan.

Juče su građanske antiratne aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćinović privedene nako što su mural gađale jajima.

Nakon toga održan je protest podrške.

Policija je privela šestoro osumnjičenih za kršenje javnog reda i mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari