Vučić o opoziciji kao "mafijaškim kelnerima i klovnovima" 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Opšte je poznato da predsednik Srbije voli da se pojavljuje na televiziji, da li učešćem u emisijama ili putem konferencija za novinare koje često organizuje a prenosi ih uživo većina emitera sa nacionalnom frekvencijom.

Međutim, najavljeno gostovanje Aleksandra Vučića u Hit tvitu na Pinku u nedelju uveče prevazišlo je dosadašnje najave obraćanja predsednika.

Naime, informativna služba SNS najavila je da će predsednik Vučić, sem o „daljem ekonomskom napretku Srbije“ i masovnoj vakcinaciji, govoriti i o „svim mafijaškim kelnerima, klovnovima poput Aleksića, Obradovića i Tepićke, i ko je od narko dilera i kriminalaca kome lupao šamare, kao i o kakvim kriminalnim slugama je reč“.

Šefica Službe za informisanje SNS-a Vladanka Malović je isto veče kada je puštena ova najava imala prepisku na Tviteru sa predsednikom Dveri Boškom Obradovićem nazivajući ga „mafijaškim lažljivim kerom“, „bolesnikom“ i „bednikom“.

Nije teško prepoznati Vladankin rukopis i ispod ove najave, iako se nije potpisala kao što to čini na Tviteru.

Ipak, krajnje je neprimereno da se gostovanje predsednika države na televiziji najavljuje ovakvim rečnikom, koji, sa druge strane, pokazuje koliko u vladajućoj stranci zaista postoji iskrena namera i volja da se stupi u dijalog sa opozicijom.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže za Danas da je očigledno da predsednik Vučić nema hrabrosti da se suoči sa predstavnicima opozicije.

– Lakše mu je da na medijima koje kontroliše nesmetano iznosi laži o nama, sa ciljem da prikrije veze njegove vlasti sa kriminalom i korupcijom. Ovakva najava pokazuje veliki strah od istine koju moje kolege i ja iznosimo, pa će on kao i do sada sam u studiju lažima i napadima na nas da pokuša kontrolu štete, jer sve više građana Srbije shvata da njegov režim počiva na manipulaciji i lažima – ističe Aleksić.

Prema njegovim rečima, ovo će biti još jedan primer kako režim vidi dijalog sa opozicijom.

– Evo, ja ga pozivam da ne bude kukavica, već da se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom suoči sa nama. Čega se boji ako je u Srbiji sve dobro i ako vlast ima tako dobre rezultate kao što govore – pita Aleksić.

Potpredsednica Dveri Tamara Kerković smatra da je očita „ogromna nervoza političkog dela kartela na vlasti“ što se istina o prirodi režima i njegove veze sa kriminalom više ne mogu sakriti, ni pred građanima Srbije ni pred međunarodnom javnošću.

– Jučerašnje obraćanje predsednika Dveri Boška Obradovića sa istinom o kriminalcima kao pretorijanskoj gardi režima, kao i pitanja koje je još pre godinu dana postavio o Dijani Hrkalović, Veljku Belivuku i ostalim kreacijama kartela na vlasti, izazvale su histeriju u centrali SNS-a. Otuda i ovakav uličarski rečnik i autoprojekcija sopstvenih iskustava, saradnika i nedela na političke protivnike – ističe Kerković za Danas.

Ona dodaje da je nečuven, čak i za Aleksandra Vučića i za SNS, ovakav rečnik u najavi gostovanja predsednika države na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, „pa makar taj predsednik bio Vučić, a ta televizija Pink“.

– Entropija političkog sistema u Srbiji, uništenje institucija, izdaja nacionalnih interesa, opšta pljačka javnih fondova, siromaštvo i nebezbednost građana, posledica su dugogodišnje sprege vrha režima sa organizovanim kriminalom. Došlo je vreme za istinu – naglašava Kerković.

Za novinarku Tamaru Skrozzu ovakva najava gostovanja predsednika Srbije nije nikakvo iznenađenje, niti nešto što dosad nismo videli.

– U ovom društvu, na svim nivoima, dijalog je onemogućen i fingiran. Razumljivo je da se mnogi još trude i veruju da je moguć, ali višegodišnja praksa pokazuje suprotno: da aktuelna vlast dijalog smatra samo oruđem za dalju proizvodnju privida. Ovakva najava me ne šokira, zato što je sasvim u skladu s važećom političkom, jezičkom i kulturološkom matricom, koju SNS godinama neguje – zaključuje Skrozza.

Stepanović: Neprimeren i uličarski rečnik

– Ovakva najava ne priliči, ali oni se često izražavaju na uličarski i neprimeren način, počev od predsednika – ocenjuje za Danas urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari