Vučić: Od januara 300.000 za prvorođeno dete, za studente sa decom ne važe ispitni rokovi 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će od 1. januara 2022. godine roditelji za svako prvorođeno dete od države dobijati po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000, kao i da za studente koji dobiju dete neće važiti ispitni ispitni rokovi.

„Imajući u vidu činjenicu da polako nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, da je stopa rodnosti tek nešto viša od 1,5 a za prostu reprodukciju nam je potrebno 2,15 i to je veoma veliki problem“, istakao je Vučić.

Velike zemlje su, kako Vučić tvrdi, taj problem uglavnom rešavale imigracionim tokovima, ali i oni se danas suočavaju kako da obezbede dodatnu radnu snagu i kako da im zemlja bude ekonomski prosperitetna.

„Za svako prvorođeno dete po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000. Radi se na merama i za drugo dete i biće značajno uvećano posebno za drugo dete jer je drugo dete neka vrsta prelomnice pogotovo kod majki, ali i muškaraca“, naglasio je Vučić i dodao da je to od države, dok gradovi dodatno isplaćuju, te će roditelji de facto primati preko 4.000 evra za prvorođeno dete..

U narednih 15 dana će obavestiti građane i o merama za drugo i treće i dete, ali te mere će biti znatno pojačane i finansijski i u svakom drugom smislu, tvrdi predsednik Srbije.

Kako je naveo, dodatne mere tiču se podsticaja studenata i studentkinja da ne beže od stvaranja tokom studija, te za one mlade koji tokom studija postanu roditelji neće važiti ispitni rokovi.

„Majke prvo dete rađaju u proseku sa 30 godina, zbog čega ćemo pokušati da motivišemo studente, i dame i muškarce. Za studente odmah donosimo meru da ukoliko žena, devojka zatrudni, za nju ne važe ispitni rokovi, kao i za muškarce. Za njih će važiti da ukoliko do 26. godine polože ispite računa se da su završili fakultet u roku, a Medicinski fakultet do 28. godine“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari