"Vučić radi za Putina u Srbiji i regionu": Milivoj Bešlin o izjavi ruskog ambasadora da će u SB UN podržati sve što je u interesu Srbije 1Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV POOL (arhivska fotografija)

Najpre nam mora biti jasno: ruski uticaj u Srbiji i regionu jednako je uticaj Aleksandra Vučića – kaže za Danas istoričar Milivoj Bešlin.

Upitan o tome da li je izjava ruskog ambasadora u Srbiji da će Moskva u Savetu bezbednosti podržati ono što odgovara Srbiji zapravo dokaz da se ovdašnja zvanična politika unutar koje dominira volja predsednika Aleksandra Vučića zapravo dokaz da se država ne udaljava i ne “okreće leđa” režimu Vladimira Putina, Bešlin daje kategorički potvrdan odgovor.

"Vučić radi za Putina u Srbiji i regionu": Milivoj Bešlin o izjavi ruskog ambasadora da će u SB UN podržati sve što je u interesu Srbije 2
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

– Svi oni koji falsifikuju realnost i pričaju skaske o navodnoj suprotstavljenosti ruskih i Vučićevih interesa ne govore istinu. Ne može se to razdvajati i praviti od balkanskog Lukašenka žrtva. Interesi režima u Beogradu i Moskvi su apsolutno kompatibilni u regionu i nema govora o njihovom suprotstavljanju. Oni će jedni druge da podržavaju i kao blok da deluju i dalje nasuprot interesima i vrednostima demokratskog, zapadnog sveta – kaže Danasov sagovornik.

Kako dodaje, cilj režima u Moskvi i u Beogradu je napraviti destrukciju onoga što još uvek možemo zvati kao „pax americana“ tj. razoriti zapadnu bezbednosnu arhitekturu u regionu.

"Vučić radi za Putina u Srbiji i regionu": Milivoj Bešlin o izjavi ruskog ambasadora da će u SB UN podržati sve što je u interesu Srbije 3
Foto: D. B.

– Zbog toga ostaje upitanost nad potezima koje američka administracija povlači na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nekada zaista deluje kao da jedino u ovom delu sveta ruski interes biva podržan od važnih predstavnika evropskih i američke administracije. Ostaje jednog dana da vidimo koliki je bio uticaj koruptivnih radnji, tj. lobiranja na često nejasne i kontraproduktivne poteze koje neki zapadni predstavnici povlače u našem regionu – zakjučuje Milivoj Bešlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari