Vučić: Smene u RTV "čiste" i u skladu sa zakonom 1Foto: www.mc.rs

Sve je čisto i u skladu sa zakonom, bez upliva politike i sve se radi kroz Upravni odbor, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić povodom dešavanja u Radioteleviziji Vojvodine (RTV). Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ne vidi da su javna preduzeća monarhije i da kadrovi „Pajtića i Kostreša“ treba da ostanu do kraja života.

Ne mešam se, ne poznajem te ljude lično, rekao je Vučić i naglasio da je reč o javnom servisu. Pajtić ima pravo da dovede nomenklaturu iz Beograda, a novinari sami ne smeju da izaberu rukovodstvo, upitao je Vučić.

Ne zanima me nervoza Pajtića, Kostreša… Neki su dobijali plate, a nikad nisu došli do Novog Sada, možda jednom godišnje, na Egzit, rekao je Vučić. On je dodao da njega zanimaju RTV i RTS, jer su izbori završeni i četiri godine treba da se radi.

Kada će da krene racionalizacija da ne bismo trošili narodne pare, upitao je on. To me više zanima, jer su mi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i četvrta i peta revizija važnije od žalopojki Pajtića, Kostreša i njihovi politčkih prijatelja i poslušnika, poručio je Vučić. On je dodao da ne poznaje ljude na RTV, ali je „video da im je juče jedna žena vrlo pristojno odgovorila“.

Insistiramo na obrazloženju odluka o kadrovskim promenama, odgovoru da li su one zasnovane na profesionalnim merilima i principima i kako će doprineti kvalitetu programa, navodi se u današnjem saopštenju Programskog-saveta Radio televizije Vojvodine (RTV).

Savet u saopštenju napominje da samo transparentnim pristupom ukupnoj i kadrovskoj politici, Upravni odbor može doprineti očuvanju dugo građenog renomea i dosadašnjih rezultata ovog respektabilnog Javnog servisa. Programski savet očekuje da Upravni odbor i novoimenovani urednici saopšte argumente i kriterijume za dosadašnje smene.

Prema oceni Saveta, način na koji su one obavljene ostavlja prostora za dalje medijske spekulacije koje urušavaju ugled RTV i obesmišljavaju rad Programskog saveta.

Ukoliko nije u pitanju političko upodobljavanje medija, preraspodela radnih zadataka ili menjanje urednika segmenata programa redovan je deo rukovođenja medijskom kućom, u skladu sa programskom koncepcijom koja treba da prođe ili je prošla sve instance odobravanja, navodi se u saopštenju.

Programski savet navodi da nije obavešten da je zvanično zaključeno da dosadašnja programska koncepcija RTV nije adekvatna ulozi pokrajinskog javnog servisa, niti koja je njena alternativa.

Način da se promene uvode manirom političko-ideološke selekcije podseća na „diferencijaciju“ nepodobnih, koja nam je svojevremeno donela katastrofalno loš kvalitet programa i potpuni gubitak auditorijuma, ukazuje Programski savet.

Potpuno je normalno i za očekivati da nova rukovodeća ekipa oformi svoje radne timove, nosioce programa RTV, navodi Savet, ali način na koji se to upravo radi preti da potpuno parališe rad Javnog servisa.

Programski savet izražava zabrinutost za dalji rad RTV, jerovako drastične promene ne mogu, a da ne ostave ozbiljne inegativne posledice na funkcionisanje Javnog servisa.

Više urednika prethodnih dana smenjeno je iz RTV zbog čega su se oglasila mnoga novinarska i medijska udruženja kao i nevladine organizacije.

Sastanak predsednika NUNS i NDNV sa predstavnicima EU, OEBS i Saveta Evrope

Smene urednika u RTV Vojvodina predstavljaju otvoren politički pritisak i ozbiljno narušavaju samostalnost i nezavisnost javnog servisa, rekli su Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, i Nedim Sejdinović, predsednik NDNV-a, na zajedničkom sastanku sa Majklom Devenportom, šefom delegacije EU u Srbiji, Peterom Burkhartom, šefom misije OEBS-a, i Timom Kartrajtom, šefom misije Saveta Evrope u Beogradu.

Obradović i Sejdinović su upoznali ambasadore sa poslednjim zbivanjima u RTV Vojvodine i izrazili veliku zabrinutost zbog kadrovskih promena, načina na koji su smenjeni dosadašnji urednici i ozbiljnih posledica koje mogu nastati po program vojvođanskog javnog servisa.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a su posebno ukazali na nedopustiv odnos vlasti prema javnim servisima koji moraju da služe interesima gradjana, a ne političkih stranaka.

Kao jedan od generatora nastalih problema navedeno je Regulatorno telo za elektronske medije koje umesto da svojim aktivnostima učvršćuje samostalnost i nezavisnost RTV i RTS, svojim delovanjem doprinosi uspostavljanju partijske kontrole u javnim servisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari