Vučić uvredio sve koji su bili spremni da poginu za svoj narod 1Foto: FoNet/TV

Sreto Malinović, brigadni general Vojske Srbije u penziji i nekadašnji komandant lovačke avijacije, koji je učestvovao u borbama sa avijacijom NATO tokom agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, …

…rekao je za Danas da je premijer Aleksandar Vučić optužbama protiv njega da je „NATO i žuti general“ ovaj „uvredio borce i sve ljude koji su bili spremni da ginu za svoju otadžbinu i svoj narod“.

Vučić je Malinovića kritikovao zbog komentarisanja afere Helikopter, odnosno udesa helikoptera Mi-17 u kojem je 13. marta 2015. poginulo sedam ljudi.

– Ne znam zašto je to uradio, verovatno ima neke svoje razloge zašto to radi. Ja ne znam koji su mu razlozi. Ne bih da ulazim u polemiku s njim. Ako je to zato što sam na poziv gospodina Šutanovca kao gost prisustvovao izbornoj skupštini Demokratske stranke ne mogu na tu temu sa bilo kim da raspravljam. Nikome ja ne biram prijatelje, pa ni ja ne želim da meni neko to radi – rezignirano govori Malinović.

On dodaje da se iz njegove biografije vidi da se nije „vadio iz ratova, iz aviona 1991, 1992, 1995, 1999. u svim ulogama – od avijacijskog komandira odeljenja, kao najniže komandne dužnosti, pa do komandanta puka 1999“.

– Uvek sam bio napred, prvi u jurišu da odbranim moju zemlju, za šta sam dobio odlikovanja i priznanja. Najdraže mi je, a to je i kolumna 98. Jurišnog puka – Medalja časti, koja je dodeljena 1999. godine za uspešno komandovanje i lično izvršenje zadataka. A to je u okviru suprotstavljanja NATO agresiji. Da i ne govorim o tome kakve sam sve zadatke mogao dobiti i na koje ne bih slao nikog drugog, nego bih išao sam. Ali to je već stvar čoveka koji vodi računa o ljudima kojima komanduje i težini posla koji dobije – navodi Malinović.

Na pitanje kako kolege reaguju na premijerove optužbe, Malinović kaže da su uglavnom ljuti, „posebno oni koji znaju kroz šta su sa mnom zajedno prošli“.

– Ne mogu tek tako žigosati nekoga epitetima, naročito ne čoveka kojem su ovi ratovi odneli sve – brata, zavičaj, više od 35 članova porodice. Za sve to vreme sam nosio svoju ličnu muku i pripremao ljude i izvršavao borbene zadatke za ovu državu i ovaj narod – priča Malinović i dodaje da je Vučić ovim optužbama „uvredio borce, ljude koji su bili spremni da ginu za svoju otadžbinu i svoj narod“.

Malinović ističe da ne zna šta da očekuje posle ovakvih premijerovih izjava.

– Očigledno sam nešto ubo prstom u oko nekome komentarišući aferu Helikopter ili je to neka njihova unutrašnja kombinatorika kojom žele oprati neke stvari time što će mene optužiti za nešto što čak nisam ni rekao. Uglavnom sam se držao stručno-komandne linije za koju sam ekspert i komentarisao taj događaj. Na stranu što me je to strašno pogodilo kao čoveka i kolegu, čiji su ljudi s kojima sam obavio mnogo složenih zadataka poginuli. Da li se pokušava oprati nečija savest, njihova je stvar – naglašava Malinović i dodaje da nije poenta da se „nekome skine glava, ali ne možemo biti neodgovorni prema životima ljudi“.

Napadi bez argumenata

Svako ko me zna, zna da sam jako osetljiv kada neko napada moje ljude i moju profesiju a da pritom nema nijedan argument niti osnovna znanja o tome.

– Izgubite potpuno nepotrebno četiri čoveka iz posade i tri putnika, pa ko ne bi izgoreo. Ja nisam danima spavao zbog toga. Osećao sam se odgovornim kao da sam ih svojim odlaskom prepustio – kaže Malinović i dodaje da je slučaj Helikopter „mrlja na savesti celog društva“.

Karijera’]

Sreto Malinović je bio pilot u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, Vojsci Republike Srpske i Vojsci Srbije. Penzionisan je 2011. godine na mestu zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari