Vučić: Za vakcinisane 3.000 dinara i plaćeno bolovanje 1Vučić Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jutros na televiziji Pink da će za sve građane koji su vakcinisani od države stići još jedan dodatna finansijska pomoć, a to je dodatnih 3.000 dinara.

„Konsultovao sam se sa premijerkom, i ne možemo mi nasilno da donosimo odluke povodom vakcinacije. Razmišljali smo kako da nagradimo ljude koji su pokazali odgovornost. Doneli smo odluku da damo dodatnu finansijsku pomoć ljudima koji su se vakcinisali“, dodao je Vučić.

Kako ističe, svi sa više od 16 godina, koji će se vakcinisati jednom ili sa dve doze do 31. maja, dobiće dodatne 3.000 dinara.

„Želimo da dođemo do kolektivnog imuniteta kako bismo se posvetili radu – ističe on i dodaje da vidi da su se televizije pretvorile u turističke agencije“, rekao je on.

Predsednik je dodao da će vakcinisani ljudi imati pravo na plaćeno bolovanje, dok oni koji nisu primili ni jednu dozu neće.

„Biće i drugih stvari koje će Vlada da razmatra. Vi ako ste se zarazili, a primili ste dve vakcine, tuđom krivicom, vi imate pravo ako ste u državnom organu, vojsci ili slično, vi imate pravo na bolovanje. A ako niste vakcinisani, nećete imati plaćeno bolovanje“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, dostići ćemo visinu u apsolutnim brojkama BDP-a preko 50 milijardi, kao i da je to 2012. godine iznosilo 33,6 milijardi. Za samo devet godina 50 posto je uvećan BDP, kaže Vučić.

Predsednik Vučić je rekao je gostujući na Pinku da su tako dobri rezultati postignuti uprkos poplavama 2014, godine i koroni 2020. godine.

Vučić: Za vakcinisane 3.000 dinara i plaćeno bolovanje 2

„Za 50 odsto je obim i vrednost svega što u Srbiji napravimo naraslo za svega devet godina i sada više ne pričamo o povratuku na 1989. godinu, jer smo mnogo ispred. I to mnogo govori“, rekao je Vučić.

„Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, nije bitno koju vakcinu su građani primili od četiri dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, AstraZeneka i Sputnjik V“, saopšteno je.

„Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, nije bitno koju vakcinu su građani primili od četiri dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, AstraZeneka i Sputnjik V“, saopštila je Vlada Srbije.

U Mađarsku i Grčku sa sertifikatom o vakcinaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će građani Srbije koji su revakcinisani protiv korona virusa moći da putuju u Mađarsku, Grčku i Tursku, a da su u toku pregovori sa još nekoliko zemalja da bilateralno prihvate sertifikat države Srbije o vakcinaciji koji će olakšati putovanja.

Vučić je za TV Pink naglasio da za putovanja u te zemlje neće biti potreban negativan PCR već samo sertifikat države Srbije da su revakcinisani.

On je rekao da su u toku pregovori sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama kako bi se postigli bilateralni sporazumi o priznavanju sertifikata.

Nadam se da ćemo uskoro otvoriti restorane

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će od 7. ili 8. maja biti moguće da se otvore restorani u Srbiji jer je pandemijska situacija sada bolja nego u prethodnom periodu.

„Ja se nadam da će i Krizni štab da uvaži to… i da ćemo moći od petka da otvorimo restorane, i ne samo ove sa baštama. Pa da vidimo“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je dodao da se nada da će situacija dodatno da se popravi i da će od juna ili jula biti omogućeno organizovanje i venčanja u Srbiji.

Dogodine moguće pozajmice za regionalne i lokalne puteve od milijardu evra

Predsednik je istakao da je ponosan na uspeh Srbije kada su u pitanju infrastrukturni projekti, kao i na dogovor sa EU o pomoći u izgradnji pruge do Severne Makedonije, dok se i sa kineskim prijateljima radi mnogo projekata.

Uz prugu Beograd – Niš i dalje ka Severnoj Makedoniji, podsetio je da je počela gradnja Fruškogorskog koridora, a gradiće se i brze saobraćajnice do Požarevca, zatim do Gradišta i Golupca.

Dodao je da Moravski koridor uveliko napreduje, kao i deonice Ruma-Šabac, Kuzmin-Sremska rača, uskoro bi, naveo je, trebalo da se završe „papiri“ za brzu saobraćajnicu Beograd – Zrenjanin.

„Uskoro bi trebalo da, posle deonice Čačak-Požega, idemo na deonicu auto-puta od Požege ka Arilju, Ivanjici, Sjenici, Dugoj poljani, do granice sa Crnom Gorom. Nadamo se da će Crna Gora pronaći novac da uradi 60 kilometara auto-puta od Boljara do dela puta koji je već izgrađen“, rekao je Vučić.

Srbija dobija drugačiji izgled za devet, deset meseci, podvukao je on.

„Od 2012. do 2021. godine 50 odsto smo uvećali, u apsolutnim brojakama, BDP naše zemlje, ali toliko su uvećane i plate, u realnim brojevima, u nominalnim i više 60 odsto. Penzioneri imaju najveće penzije u istoriji, ali to još nije dovoljno i zato posebno brinemo o njima“, rekao je Vučić.

U ponoć je sa radom počeo kontakt centar preko kog građani mogu telefonski da se prijave za novčanu pomoć države u iznosu od 30+30 evra, koja će biti isplaćena u maju i novembru, saopštilo je Ministarstvo finansija ranije.

On je rekao da se do sada za pomoć države prijavilo 3.150.000 građana, što je uz penzionere i primaoce socijalne pomoći kojih ima 1,9 miliona više od pet miliona ljudi.

Predsednik Srbije, koji je i lider Srpske napredne stranke najavio je da će večeras na Predsedništvu partije biti razgovarano o mnogim temama, da će biti reči i o promenama u SNS-u i svim drugim važnim pitanjima.

„Razgovaraćemo, naravno, o političkoj situaciji. O odgovornosti SNS, planovima, programima“, najavio je predsednik.

Tužbu za genocid protiv Srbije Priština može da podnese samo preko druge zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da najavljivana tužba vlasti u Prištini za navodni genocid protiv Srbije koja je „jedina postojala i danas jedino pravno postoji na Kosovu i Metohiji“ može biti podneta „samo preko druge države, preko Albanije“, kao i da to „de fakto znači ujedinjenje sa Albanijom“.

Vučić je za televiziju Pink izjavio da „moli Albance sa Kosova da to ne čine“.

On je rekao da je, povodom pojavljivanja različitih „non pejper“ dokumenata koji predviđaju promene granica na Balkanu, lično „protiv promena granica“ ali da političari iz inostranstva koji govore da su protiv promena granica „otvoreno lažu“, i da su upravo oni koji govore da su protiv, upravo „za promene granica Srbije“.

Vučić je rekao da postoji „licemerje“ međunarodne zajednice kada je u pitanju stav prema Srbiji, navodeći da „smo imali najneodgovornije ljude koji nisu znali da ne sme da se ulazi u sukob sa NATO, ali da je pitanje koliki su izbor imali“.

„Zar nije veća humanitarna katastrofa u Siriji, Avganistanu i Iraku? Samo Srbiji ste našli da odvajate iako nije bilo ni blizu humanitarne katastrofe“, rekao Vučić.

On je rekao da je „Evropi uspešna Srbija bez Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari