Novi direktor Bezbednosne informativne agencije (BIA) advokat Aleksandar Đorđević vrlo je pouzdan, odan i vrsan profesionalac. To tvrdi čovek koji ga je predložio, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Dva Aleksandra zajedno su studirali i diplomirali na Pravnom fakultetu u Beogradu. „Aleksandra znam više od 25 godina, a odlično ga poznajem poslednjih sedam, osam godina. On je odličan pravnik, što je važno za funkciju direktora BIA“, rekao je poznatiji od njih dvojice – Vučić Aleksandar.

Đorđević potiče iz Čačka, gde je završio osnovnu i srednju školu. Na beogradskom Pravnom fakultetu diplomirao je 1995. godine. U njegovoj zvaničnoj biografiji se navodi da je od 1996. do 1998. godine radio je u Okružnom sudu u Beogradu kao pripravnik. Godine 1998. upisan je kao advokat u imenik Advokatske komore Beograda. Od 1998. do 2001. godine radio je kao advokat u kancelariji Veljka Guberine u Beogradu. Nakon toga, otvorio je svoju kancelariju, u kojoj je radio sa advokatima Nemanjom Vasiljević i Borisom Bogdanovićem. Specijalizovao se za krivično pravo. Do pre dve nedelje bio je član Upravnog odbora Pošte Srbije, kada je podneo ostavku. Na predlog profesora Saobraćajnog fakulteta Milana Vujanića postao je početkom januara član radne grupe za izmenu Zakona o saobraćaju.

Sem fakulteta, dva Aleksandra, Vučića i Đorđevića, vezuje i FK Crvena zvezda. Za potpredsednika Vlade se zna da je vatreni „delija“, a novi direktor BIA bio je član Upravnog odbora FK Crvena zvezda u vreme kada je klub vodio Vladan Lukić. Đorđević je januara 2005. zamenjen na mestu pravnog zastupnika Dejana Milenkovića Bagzija, kojeg je zastupao po službenoj dužnosti. Đorđevićevo ime nezvanično je pominjano prošle godine u još nerazjašnjenoj aferi prisluškivanja predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Đorđević se spominjao kao jedan od onih preko čijeg listinga se pokušalo ući u telefonske razgovore Vučića.

Imenovanju Đorđevića prethodila je konfuzija oko imena. Pojedini beogradski mediji su, pre nekoliko nedelja, saznali da će advokat Aleksandar Đorđević biti postavljen za novog šefa BIA, ali problem je nastao u tome što u Beogradu postoje dva advokata tog imena. Konfuziji i „zameni identiteta“ u medijima doprinosio je i „pravi“ Aleksandar Đorđević, negirajući u kontaktima sa novinarima da je o njemu reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari