Vujović: Komunalni otpad ne odlaže se više na staroj deponiji u Vinči 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Komunalni otpad više se ne odlaže na staroj deponiji u Vinči, na kojoj se nepravilno odlagao poslednjih 40 godina, i ona će biti sanirana, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prilikom obilaska nove sanitarne deponije u Vinči i radove na izgradnji postrojenja za tretman i proizvodnju energije iz otpada.

Vujović je radove obišla sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i predstavnicima kompanije Beo čista energija, a zamolila je privatne partnere da poštuju ugovorne rokove i da taj veliki posao pokušaju da završe pre roka, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Istakla je da su izdate sve potrebne dozvole za rad nove deponije, na kojoj se sada odlaže komunalni, građevinski i inertni otpad.

Ocenila je da se u Vinči grade moderna postrojenja i da će, kada grad i privatni partner kompletno realizuju projekat, Beograd dobiti savremeni centar za upravljanje otpadom, a navela je i da ministarstvo ubrzano radi na projektima izgradnje osam regionalnih centara za tretman otpada po najvišim standardima.

„U prvom kvartalu 2022. godine raspisaćemo tender za prva četiri regiona: Кolubara-Кalenić, Sombor, Nova Varoš i Užice, a sa radovima krećemo sledeće godine i trudićemo se da ih maksimalno ubrzamo, jer nam je cilj da gradimo bolju i čistiju budućnost za generacije koje dolaze“, najavila je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari