Vujović: Pirotska deponija će biti najmoderniji reciklažni centar 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zastite zivorne sredine/MO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Pirotu da će se ulaganja u Regionalnu deponiju Pirot nastaviti i ovde će biti napravljen Regionalni centar za šest opština i da je ova deponija na spisku Evropske banke za obnovu u razvoj koja kreditira izgradnju osam regionalnih centara.

„Pored Pirota i tri opštine iz Pirotskog okruga koje odlažu čvrsti otpad na deponiju u Pirotu, Ministarstvo je uplatilo sredstva opštini Knjaževac za izgradnju Transfer stanice. Kad se ona izgradi tu će se odlagati čvrsti otpad za Svrljig, Sokobanju i Knjaževac. Posle izgradnje Regionalnog centra u Pirotu, svih šest opština će gravitirati ka tom centru u Pirotu. Kroz ovaj projekat proširiće se telo deponije i odlagaće se biorazgradivi otpad”, rekla je Vujović, posle obilaska Regionalne deponije Pirot na kojoj se gradi Linija za sekundarnu separaciju otpada.

Vrednost projekta Linije za sekundardnu separaciju otpada je 264 miliona dinara. Projekat finansiraju ovo Ministarstvo, lokalna samouprava i Regionalna deponija Pirot.

Vujović je rekla da se sve radi po evropskim standardima.

“Čitav projekat se odvija u tri faze. Pri kraju smo druge faze izgradnje hale za sekundarnu separaciju. Rade se i pristupne saobraćajnice. Čeka se i treća faza . Uplatili smo sredstva za nabavku opreme za sekundarnu separaciju”, rekla je ona , dodajući da je danas obišla i staro smetlište u gradu čije se uredjenje planira kako bi se proširila industrijska zona u gradu.

Ministarka Vujović je najavila da će u narednom periodu Ministarstvo pomagati čišćenje divljih deponija u Srbiji u saradnji sa lokalnim samoupravama.

“Prijavilo se 89 lokalnih samouprava i Pirot je medju njima a uskoro će biti raspisan konkurs i onda ćemo videti šta su prioritetne lokacije deponija za čišćenje i kako bi taj otpad koji se odlaže na mesta gde ne treba ukloni”, rekla je Vujović.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio da je upravljanje otpadom, a ne samo njegovo odlaganje, cilj lokalne samouprave i Regionalne deponije Pirot.

“ Imamo dosta projekata iz oblasti zaštite životne sredine”, rekao je Vasić.

On je dodao da se radi na unapredjennju životne sredine u gradu.

“Zbog toga se radi projekat primarnu separacije otpada koji će, nadam se , zaživeti ove godine.

Pirot će uskoro postati i jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima liniju za sekundarnu separaciju otpada. Oprema i mehanizacija treba da bude instalirana do kraja godine i koštaće oko dva miliona evra”, rekao je Vasić i zahvalio Ministarstvu na finansijskoj pomoći oko realizacije ovih i ranijih projekata u ovoj oblasti.

Vasić je najavio da će se u Pirotu graditi Postrojenje za prečiščavanje otpadnih voda.

“Sa Ministarstvom ćemo razgovarati i oko sanacije starog smetlišta, rekultivacije smetlišta i projekta izgradnje Kompostane”, rekao je Vasić i najavio da će Pirot dobiti i Automatsku stanicu za merenje kvaliteta vazduha.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov je rekao da je Grad Pirot lider u zaštiti životne sredine i upravljanja otpadom.

“Naša je odgovornost velika. Realizovali smo brojne projekte. Ulazimo u završnu fazu izgradnje Linije za sekunardnu separaciju otpada i nadam se da je do kraja godine pustimo u probni rad”, rekao je Ivanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari