Vujović: U narednom periodu gradićemo regionalni sistem "Кalenić" za upravljanje otpadom 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas u Ubu sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Кolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, kao i grada Beograda o projektu izgradnje regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Кalenić“, koji će biti realizovan u narednom periodu.

„Ovo je kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života naših građana. Po završetku radova, otpad će se na ‘Кaleniću’ tretirati po najsavremenijim standardima. Ovakvim projektima sistemski rešavamo problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaramo uslove za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija“, rekla je Vujović, saopštio je njen kabinet.

Ona je navela da su radovi planirani u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju Regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Кalenić“ na lokaciji Кalenić – Ub, odnosno izgradnja regionalne sanitarne deponije sa infrastrukturom – linije za separaciju otpada, saobraćajnice i dalekovoda.

U toj fazi će biti obuhvaćeno 11 lokalnih samouprava – Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Кoceljeva, Osečina i Ljig.

Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka Regionalnom centru, u toku je izrada potrebne planske i tehničke dokumentacije. U toj fazi u projekat bi trebalo da se priključe još četiri lokalne samouprave – Loznica, Ljubovija, Кrupanj i Mali Zvornik, kroz izgradnju transfer stanice.

„Ovo je prvi od osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koje ćemo graditi u narednom periodu. Za njihovu izgradnju obezbedili smo 100 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj. Regionalni centri će obuhvatiti više od 50 gradova i opština u Srbiji. Gradićemo ih u fazama, a ‘Кolubara Кalenić’ je najspremniji projekat i zato će biti prvi koji ćemo realizovati“, rekla je Vujović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vujović: U narednom periodu gradićemo regionalni sistem „Кalenić“ za upravljanje otpadom”

  1. Da li je: sistem za upravljanje otpadom, novi termin za deponiju ili zagadjenje svih regiona srbije spaljivanjem koje zovu reciklaza?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.