Vukašin Obradović počeo štrajk glađu 1Foto: Medija centar

Direktor i glavni urednik nedeljnika Vranjske Vukašin Obradović objavio je u Pismu javnosti da „od danas počinje sa štrajkom glađu“, obvašnjavajući da je to njegov lični čin i odluka da pokuša još jednom, „zapravo poslednji put, da skrene pažnju na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodimo u poslednjih tridesetak godina“.

Na Fejsbuku je danas tim povodom objavljen poziv za skup „Stani uz Vranjske“ koji je zakazan za večeras od 20 časova ispred zgrade Vlade Srbije.

Integralni tekst Obradovićevog danas objaveljnog Pisma javnosti glasi:

„Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji, posle mnogo razmišljanja, odlučio sam da od danas počnem sa štrajkom glađu.

Ovo je moj lični ?in i odluka da pokušam još jednom, zapravo poslednji put, da skrenem pažnju pre svega novinarima i novinarkama, ali i svim građanima, na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodimo u poslednjih tridesetak godina.

Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru, a da, u isto vreme zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće.

Novinarstvo i Vranjske ne mogu da odvojim od ostatka svog života, ne želim da se jednostavno okrenem na drugu stranu i nastavim dalje, mirno gazeći po onom za šta sam se sve ovo vreme, u granicama svog znanja, umeća i vere, borio pokušavajući da makar za milimetar pomerim granice slobode i demokratije, u Vranju, u Srbiji.

Nisam, na žalost, imao mnogo upeha u tome. Ni vi ni ja.

I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom.

Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji.

Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem.

Ne tražim ničiju ni pomoć, ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata.

Ja sam samo očajan čovek, novinar, otac i suprug, nemoćan da se suočim sa realnošću sa kojom polako svikavamo da živimo.

Upravo iz straha da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo – ljudsko i profesionalno dostojanstvo – odlučio sam se na ovaj korak.

Srdačan pozdrav

Vranje, 19. septembar 2017. godine Vukašin Obradović

P.S. Osim ovoga, nemam i neću imati šta da pojašnjavam ili dodajem. Zato vas molim da poštujete moju odluku“, navodi Obradović na kraju Pisma javnosti.

U utorak je objavljeno da nedeljnik Vranjske, kao i portal Vranjske, više ne postoje.

Poreska i druge inspekcije već nedeljama borave u Vranjskim, a kompanija koja izdaje nedeljnik mora u stečaj.

Vranjske izlaze vec 23 godine. Ukupno je do sada štampano 1.069 brojeva. 

NUNS i NDNV: Gašenje Vranjskih – posledica konstantnih političkih pritisaka

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je gašenje nedeljnika Vranjske, jednog od najboljih i najuglednijih lokalnih listova u zemlji – direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode i zastrašujuća vest za medijske profesionalce.

„Nažalost, veoma je mali broj medija u zemlji koji profesionalno izveštavaju, u interesu građana a ne vlasti, i upravo su ti mediji izloženi dramatičnim pritiscima i kampanjama gušenja, pri čemu se vlast ne libi da otvoreno instrumentalizuje državne institucije u tu svrhu – od raznih inspekcijskih službi do pravosuđa. Dok su mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izloženi konstantnim pritiscima, pretnjama, kampanjama, ucenama, iscrpljujućim posetama raznih inspekcija, začuđujućim sudskim odlukama koje su u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, i dok im je skoro u potpunosti onemogućen pristup novcu građana namenjenom javnom interesu u sferi javnog informisanja – dotle režimski mediji troše enormne količine novaca poreskih obveznika, opraštaju im se poreski dugovi i omogućavaju brojne druge olakšice i stimulacije”, navode u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV. Ističu da su posebno na udaru lokalni mediji koji su izloženi samovolji lokalnih političkih kabadahija i koji imaju veoma ograničeno i siromašno tržište, a i ono je u velikoj meri zavisno od vlasti.

„U ovakvoj situaciji, nikoga – ni građane, ni nevladin sektor, ni međunarodne organizacije – ne bi trebalo da iznenadi ukoliko se Srbija veoma uskoro, jednog jutra probudi bez ijednog slobodnog profesionalnog medija; nadamo se da gašenje Vranjskih nije znak da su medijske slobode u Srbiji, bar one na lokalnom nivou, doživele konačni poraz pod pritiskom vlasti”, navode u saopštenju.

A kao poseban oblik diskriminicije među medijima navode i to što za napade i pretnje novinarima i medijima koji nisu po volji vlasti niko ne odgovara godinama, dok tužilaštvo i policija pokazuju nevereovatnu efikasnost kada su u pitanju pretnje i napadi na predstavnike vlasti i medija njima bliskih.

UNS solidaran sa Obradovićem, poziv da prekine štrajk glađu

Udruženje novinara Srbije (UNS) izražava solidarnost sa kolegom Vukašinom Obradovićem koji je dan posle odluke o gašenju „Vranjskih novina“ čiji je vlasnik i urednik, počeo štrajk glađu, ali ga pozivaju da takav štrajk prekine.

UNS traži od Poreske uprave Vranja i Srbije, čiji su službenici prema rečima Obradovića već nekoliko nedelja u „Vranjskim novinama“, da hitno objave razloge i nalaze inspekcijske kontrole ovog medija. UNS već godinama traži da vlast zakonski ustanovi obaveznih dva odsto izdvajanja iz lokalnih budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja. U protivnom postoji ozbiljna pretnja daljeg gašenja lokalnih medija, bez kojih nema demokratskog društva.

 UNS poziva kolegu Obradovića da u novinarstvu nastavi borbu za medijske slobode i dostojanstvo profesije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari