Vukčević: Političari razrušili institucije 1Foto: MARTIJN_BEEKMAN_epa

Političari u Srbiji su razrušili državne institucije, pogotovo pravosuđe, ističe za Danas nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević povodom najnovijeg izveštaja glavnog haškog tužioca, Serža Bramerca, koji je predstavio pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bramerc je naglasio da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, da se negiraju zločini, i to često uz podršku političara, te da takva klima „ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava“.

Vukčević za Danas ukazuje da je „katastrofalno“ to što se slave ratni zločinci, navodeći kao primer njihova gostovanja na pojedinim televizijama, poput nedavnog gostovanja lidera radikala Vojislava Šešelja na TV Happy.

Vukčević se nada da bi posle predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora, koja će se održati 21. juna, moglo nešto da se promeni kako bi se smanjilo negiranje ratnih zločina i mešanje politike u pravosuđe.

– Teško mi pada što je na delu ovako loša situacija, jer dok sam ja bio na čelu Tužilaštva za ratne zločine, izveštaji Bramerca su bili pozitivni – navodi Vukčević.

Podsetimo, Bramerc je u svom najnovijem polugodišnjem izveštaju upozorio i na „političko mešanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji“, navodeći da se jedan uznemirujuć primer takvog mešanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.

Ne precizirajući o kojem se primeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, „bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj“.

Bramerc je podsetio i da se ove godine navršava 25 godina od „mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici“, kao i da će to biti prilika da se, uz podsećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

– Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno deluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca. Posle četvrt veka od zločina, hitno je neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira i koje bi, makar i zakasnelo, raskinulo sa retorikom prošlosti, rekao je Bramerc.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.