Sud u Hanoveru oslobodio je juče bivšeg nemačkog predsednika Kristijana Vulfa od optužbi za korupciju i time je završen političko-medijsko-sudski skandal koji je kulminirao pre dve godine ostavkom Vulfa na predsedničku funkciju.

Pošto je odbio nagodbu, po kojoj je za obustavu postupka trebalo da plati 20.000 evra, i zahtevao presudu, Vulfu se sudilo zbog optužbi da je lobirao za jedan filmski projekat svog prijatelja filmskog producenta Davida Gronevolda, jer ga je ovaj ugostio na Oktoberfestu 2008, kad je Vulf bio premijer Donje Saksonije, što je Gronevolda koštalo oko 700 evra. Sem što je ostao bez predsedničke funkcije, Vulfa je u međuvremenu ostavila i žena, a sa emitovanjem počinje filmovana saga o njegovom slučaju.

Nedeljnik Špigel smatra da su za sve što se dogodilo krivi i Vulf , i mediji i nemačko pravosuđe i poziva u svom komentaru sve tri strane da iz slučaja izvuku korisne pouke. Iako je proglašen za nevinog pred zakonom, Vulf se, kaže Špigel, nije ponašao kao predsednik koji može da služi za ugled. Za predsednika jedne države previše je voleo da se zabavlja u visokom društvu a i utajio je pred parlamentom kredit koji je uzeo za kuću i pretio je u telefonskom razgovoru jednom uredniku ratom, ukoliko nastavi da objavljuje detalje o partijama na kojima je učestvovao, putovanjima, poklonima koje je dobijao.

Mediji su, kaže Špigel, uradili i dobar posao, ali onda su stali da preteruju sa raznim Bobby-autićima, koji nisu vredni novinskog naslova, a sasvim su se zaneli besom i zavišću kad je Vulf, koji je grešio ali ima i zasluga, dobio otpremninu od 200.000 evra, koja sleduje svakom predsedniku. I najzad, kaže Špigel, stvar jeste otišla tako daleko da se tužilaštvo njome moralo pozabaviti, ali zakon pruža mogućnost sudu da tužbu blagovremeno odbaci kao neosnovanu i poštedi Nemačku hanoveranske sudske predstave.

Šta će sad raditi Vulf (54)? Tražiće odštetu, a već radi kao advokat i najavljuje se da će uskoro u jednoj advokatskoj kancelariji biti zadužen za pridobijanje turskih i arapskih klijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari