Vulin: Danas sastanak MUP i Ministarstva prosvete kako bi se deca tokom maturskih ispita zaštitila od dojava o bombama 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će danas biti održan sastanak predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova i prosvete na kome će biti dogovoreni modaliteti kako da se, imajući u vidu gotovo svakodnevne dojave o bombama, na najbolji način maturski ispiti sprovedu i deca zaštite od ovih hakerskih napada.

„U najvećem broju slučajeva, kada vidite da je više desetina ili više stotina objekata u istom trenutku pogođeno, jasno je da je u pitanju organizovan hakerski napad, napad organizovan tako da u istom trenutku dođe sa više adresa“, objasnio je ministar Vulin u jutarnjem programu televizije Pink.

Ministar je ponovio da se zalaže za oštriju kaznenu politiku kada su u pitanju ova dela i ukazao da zakonska rešenja predviđaju kazne različitog raspona, ali da je sudska praksa takva da je obično reč o uslovnim kaznama.

Istakao je da ova dela izazivaju ozbiljne posledice kako materijalne, tako i strah i traumu kod naših građana i dece.

Naglasio je da je policija kada su u pitanju dojave iz naše zemlje rešila 99 odsto slučajeva, ali da je, kada su u pitanju dojave koje dolaze iz drugih zemalja, situacija drugačija, jer nekada međunarodni partneri i provajderi odgovore na zahteve, a nekada ne.

Kao pozitivan primer istakao je nedavno hapšenje u Gambiji na osnovu informacija srpske policije i dojave i dodao da je taj mladić priznao da je bio u kontaktu sa studentom iz Poljske koji mu je rekao da to uradi, pa srpska policija sada od Poljaka traži tog studenta.

Ministar se zahvalio kontradiverzionim timovima Ministarstva unutrašnjih poslova na kontinuiranom i neprekidnom radu, ali i Vojsci Srbije koja je dala sve svoje kontradiverzione timove za učešće u pregledima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari